Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Svenska för invandrare SFI

Ta kontakt med Komvuxansvaret i Grums om du vill läsa svenska för invandrare.

Du som är nyanländ invandrare och vill läsa svenska för invandrare (SFI) tar kontakt med oss på Komvuxansvaret i Grums kommun så lotsar vi dig vidare. Vi sitter på Sveagatan 61 i Grums.

Besök bokas i förväg. Våra telefontider är måndag-torsdag kl. 9.00-12.00 och kl. 12.30-15.00 samt fredagar kl. 9.00-12.00.

Ansökningshandlingar för såväl SFI som samhällsorientering finns på Komvux- & SFI-ansvaret, Sveagatan 61. Ansökan görs på plats.

Kontaktperson:
Utbildningssamordnare
Ulf Borg 
0555-422 35
ulf.borg@grums.se

Är du asylsökande och har frågor kring SFI studier, ska du vända dig till Migrationsverket.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SFI i Karlstad och Säffle
Du som bor i Grums och har fått uppehållstillstånd kan läsa SFI i Karlstad och på Säffle lärcenter. Ansökan gör du via oss på Komvuxansvaret.

Du som läser med Arbetsförmedlingens (AF) etableringsplan/stöd måste läsa i Karlstad. Detta för att du då är knuten till Arbetsförmedlingens olika aktiviteter under andra halvan av dagen.

SFI kurser A-D i tre olika steg
SFI är indelad i fyra olika nivåer, A-D, beroende på förkunskaper. Utbildningen inleds med att man under de första veckorna bedömer nivå.

SFI Bonus
Har numera upphört

 

För dig som har etableringsplan tillsammans med Arbetsförmedlingen

Etableringen består av tre olika delar som alla är obligatoriska och lika viktiga. Uteblir du från någon av dessa tre delar riskerar du att förlora del av din etableringsersättning.

Arbetsförmedlingen ansvarar för en del som kan handla om praktik, studier på t.ex. Lernia m.m. Kommunen ansvarar för de andra två delarna: att du får läsa SFI (Svenska för invandrare) och att du får kursen samhällsorientering på 60 timmar.

SFI kursen läses i Karlstad via Karlstads Komvux eller annan extern utbildare som Karlstads kommun använder sig av.

Samhällsorienteringen anordnas av de värmländska folkhögskolorna och är i form av 12 stycken femtimmarspass. Målet är att alla ska kunna läsa kursen på sitt hemspråk med s.k. kommunikatörer som har lektionspassen. Kursen genomförs antingen på Molkoms folkhögskola i Molkom (i Karlstads kommun) eller på deras filial i Karlstad. På grund av det stora antalet som skall läsa kursen får inte alla plats i Karlstadsfilialen. Efter genomgången kurs får du ett studieintyg.


Uppdaterad: 2017-08-18

Relaterad information