Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Svenska för invandrare - SFI

Du som är nyanländ invandrare och vill läsa Svenska för invandrare - SFI tar kontakt med oss på Komvuxansvaret i Grums kommun så lotsar vi dig vidare.

Komvuxansvaret finns på Sveagatan 61 i Grums. Här finns ansökningshandlingar för såväl SFI som för samhällsorientering. Besök bokas i förväg och ansökan görs på plats.

Är du asylsökande och har frågor kring SFI studier, ska du vända dig till Migrationsverket.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SFI-studier

SFI-studierna är indelade i fyra olika nivåer A-D, beroende på förkunskaper. Utbildningen inleds med att man under de första veckorna bedömer vilken nivå som är lämplig för dig.

Här kan du läsa SFI

Du som bor i Grums och har fått uppehållstillstånd kan läsa SFI i Karlstad eller i Säffle. Ansökan gör du via oss på Komvuxansvaret.

Du som läser med Arbetsförmedlingens (AF) etableringsplan/stöd måste läsa i Karlstad. Detta för att du då är knuten till Arbetsförmedlingens olika aktiviteter under andra halvan av dagen.

SFI med Arbetsförmedlingens etableringsplan

Etableringen består av tre olika delar som alla är obligatoriska och lika viktiga. Uteblir du från någon av dessa tre delar riskerar du att förlora del av din etableringsersättning.

Arbetsförmedlingen ansvarar för en del som kan handla om praktik eller studier. Kommunen ansvarar för de andra två delarna som är SFI och kursen samhällsorientering på 60 timmar.

SFI läses i Karlstad via Karlstads Komvux eller annan extern utbildare som Karlstads kommun använder sig av.

Kursen samhällsorientering på 60 timmar (12 tillfällen á 5 timmar)anordnas av de värmländska folkhögskolorna. Målet är att alla ska kunna läsa kursen på sitt hemspråk. Kursen genomförs antingen på folkhögskolan i Molkom (Karlstads kommun) eller på deras filial i centrala Karlstad. Efter genomgången kurs får du ett studieintyg.

Uppdaterad: 2018-01-08

Relaterad information

Utbildningssamordnare
Ulf Borg
0555-422 35
ulf.borg@grums.se

Besöksadress:
Komvuxansvaret
Sveagatan 61 Grums

Telefontider:
Måndag-torsdag
09.00-12.00 och 12.30-15.00

Fredag
09.00-12.00

SFI information in English