Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Borgvik


Borgvik är en av landets bäst bevarade brukskulturmiljöer och har överhuvudtaget en spännande historia. Kanske är det en av anledningarna till att Borgviksborna verkligen brinner för sin bygd? De vackra omgivningarna lockar många besökare, inte minst brudpar.

Foto: Øyvind Lund

Foto: Øyvind Lund

Foto: Øyvind Lund

Foto: Øyvind Lund

Foto: Øyvind Lund

Foto: Øyvind Lund

Foto: Bo Dahlgren

Foto: Bo Dahlgren

Foto: Bo Dahlgren

Foto: Bo Dahlgren

Foto: Bo Dahlgren

Foto: Bo Dahlgren

Foto: Hans-Olov Hagberg

Foto: Hans-Olov Hagberg

Foto: Tony Axelsson

Foto: Tony Axelsson

Foto: Marketta Järvin

Foto: Marketta Järvin

Värmlands vagga
Borgvik ligger vid Borgvikssjön cirka 15 kilometer väster om Grums tätort och har omkring 350 invånare. Man kan säga att landskapet Värmland föddes i Borgvik. Inbyggarna som först bosatte sig vid Borgviksälven (som förr i tiden hette Värma) kallades för "värmar". Landskapsnamnet Värmland betyder egentligen "värmarnas land".

Eldsjälar och evenemang
De som bor i Borgvik i dag är aktiva eldsjälar som brinner för sin bygd. När byskolan lades ner i mitten av nittiotalet startade man Sparnäs friskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Dessutom arrangeras flera mycket populära evenemang på årlig basis. Midsommarfirandet med forsöppning vid hyttruinen (se bild högst upp i högerspalten) är årets största händelse som lockar besökare från vida omkring. Den vackra miljön kring hyttruinen lockar ett stort antal brudpar varje år. Andra återkommande aktiviteter är flaskracet och marknad.
I Borgvik finns också kulturhuset Sliperiet med konstutställningar m.m.


Förr järnbruk - nu vacker kulturmiljö
Från 1627 till 1924 producerade man järn i Borgvik. Som mest producerades 4 000 ton per år och Borgviks bruk levererade en del järn till Eiffeltornet i Paris. De gamla byggnader som finns kvar är av högt kulturhistoriskt värde. Många av dem är byggda av oputsad slaggsten (sk sintersten). Sammanlagt finns ett 50-tal bevarade, exempelvis hyttruinen med masugn och bågar, bagarstugan, kvarnen och södra herrgården.

Boka hyttruinen*
Det går att boka hyttruinen för olika arrangemang. Det gör du via Christina Andrén Karlsson, Borgviks hembygdsförening 0555-740 65 eller 070-288 28 15.

Borgviks hembygdsförening har en hemsida om Borgvik.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Källor:
Värmarnas land av Sven Kullander.
Grums kommun - en kulturbygd (Grums kommun/Länsstyrelsen i Värmland)

Uppdaterad: 2017-07-06