Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Säkerhet

Om säkerhet, trygghet, risker och vad vi gör vid en olycka eller katastrof.

Trygghetscenter

Kommunen samverkar med Polisen och Räddningstjänsten för att öka den upplevda tryggheten hos våra medborgare. I kommunhuset vid kundtjänst (0555-420 67) finns ett trygghetscenter. Trygghetscenter är bemannat av polisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på torsdagar mellan kl. 10.00-12.00 och räddningstjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utgår därifrån på tisdagar kl. 09.00-16.00.

Vattenläckor

Ibland, inte minst när tjälen släpper i marken, uppstår vattenläckor. Vid små läckor behöver inte vattnet stängas av genast. Gäller det större läckor måste vattenflödet strypas direkt. Då kan hushåll och företag blir utan vatten utan förvarning.
Vi informerar då via vår webbplats, sms-tjänst, sociala medier samt nyhetsmedia.
Om det behövs placeras vattentankar ut. Vid mindre läckor använder vi vår sms-tjänst för att meddela berörda  när vattnet kommer att stängas av. Det tar i genomsnitt cirka tio timmar att laga en vattenläcka.

Strömavbrott

I Grums kommun är det Ellevio som äger elnätet. På ellevio.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information om eventuella avbrott i leveransen.

Väderhändelser

SMHI utfärdar varningar för väder som kan innebära risker och störningar i samhället.
Länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är den myndighet som utfärdar eldningsförbud när det är torrt i marken och risk för spridning.

Farlig verksamhet nära dig

Verksamhet som kan orsaka allvarliga skador på människa eller miljö kallas farlig verksamhet. Farlig verksamhet som hanterar stora mängder farliga ämnen kallas Sevesoverksamhet. Kommuner där Sevesoverksamhet bedrivs är skyldiga att tillhandahålla information för allmänheten om vilka risker verksamheten för med sig och hur man kan skydda sig om en olycka skulle inträffa. Det är viktigt att du som berörs tar till dig informationen så att du vet vad du ska göra om något skulle hända.Pappersbruket BillerudKorsnäs Gruvöns bruk hanterar kemikalier som vid olyckor kan komma att påverka allmänheten. Säkerheten kring kemikalierna är hög och risken för olyckor bedöms vara låg. Enligt Seveso-lagstiftningen måste kommunen informera boende i Grums med omnejd om säkerheten kring brukets kemikalier.

Farlig verksamhet på räddningstjänstens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stöd vid stora olyckshändelser och katastrofer

POSOM ger krisstöd till drabbade personer.

POSOM.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Uppdaterad: 2018-04-19

Relaterad information

På följande sidor finns råd och checklistor inför storm, åska, ras/skred, översvämningar, värmebölja med mera:

DinSäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster