Varningsnivåer för väder – gul, orange och röd

Det är viktigt att följa varningsläget och förbereda sig, även när en gul varning utfärdas. Det är också viktigt att följa väderutvecklingen eftersom prognoserna uppdateras kontinuerligt dygnet runt.

Håll dig uppdaterad genom att följa väderutvecklingen

Aktuella varningar finns i SMHI:s varningstjänster på smhi.se och i SMHI:s väderapp. Varningar rapporteras också i P1- respektive P4-sändningar i Sveriges Radio.

Läs mer på SMHI:s webbplats:

Varningar och meddelanden | SMHI Länk till annan webbplats.

Varningsnivåer – gul, orange och röd

I det förnyade systemet benämns SMHI:s vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning. Röd varning är den allvarligaste graden. Klass 1, 2 och 3 utgick 2021. Varningsnivåerna ger information om hur stora konsekvenser vädret kan medföra. En gul varning ska alltså inte tolkas som en klass 1-varning.

Alla varningsnivåer i det nya systemet innebär att besvärligt väder kan leda till konsekvenser. Det är viktigt att följa varningsläget och förbereda sig, även när en gul varning utfärdas.

Hur ska jag agera vid en varning?

Varningsinformationen från SMHI är viktig att ta del av för att kunna vidta rätt åtgärder vid besvärligt väder. Varningsnivån berättar hur allvarliga konsekvenser som väntas. Olika typer av besvärligt väder medför olika påverkan och därför innehåller varningsinformationen i SMHIs varningstjänster på smhi.se och i SMHIs väderapp generella exempel på hur vädret kan påverka din omgivning. Detta underlättar för dig att göra en bedömning om hur du kan beröras .

Om du behöver vägledning i hur du förbereder och skyddar dig vid besvärliga vädersituationer finns information på Krisinformation.se.

Om Extremt väder och naturolyckor på Krisinformation.se - hur du kan förbereda dig och vad samhället gör Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om vädervarningar på SHMI:s webbplats

Mer om det nya vädervarningssystemet och när det kommer att införas hittar du på:

SMHI.se - förnyade vädervarningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2023-08-07