Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Kultur & bibliotek

Grums är en historiskt spännande kommun. Det var här i Borgvik som de så kallade värmarna, som har gett namn åt Värmland, slog ned sina bopålar för länge länge sedan. På Grums bibliotek finns ett Värmlandsrum där du kan söka mer information.

Besökare som lyssnar på musik och läser i biblioteket

Foto: Øyvind Lund

 

Biblioteket

Grums biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du bl.a. låna böcker, tidskrifter, filmer, ljudböcker och cd-skivor. Du kan också boka någon av våra surfdatorer gratis eller koppla upp till vårt trådlösa nätverk med din laptop, surfplatta eller telefon.
Om du är intresserad av hur vår biblioteksplan ser ut kan du läsa den här. BiblioteksplanPDF

Fogdeborg och järnbruk

Grums är en gammal kulturbygd med fogdeborgen Edsholm från 1300-talet och Borgvik där järnhanteringen inleddes redan på 1600-talet. Järnet var av god kvalitet och användes vid uppförandet av Eiffeltornet i Paris. Idag finns endast ruinen kvar av den gamla borgen vid Slottsbrosundet och Borgvik har utvecklats till ett naturskönt industrihistoriskt minnesmärke med bruksherrgård från 1700-talet och gamla slaggstenshus. Under 1800-talet var glasbruket i Liljedal norra Europas största buteljglasbruk. Modellen till Absolutflaskan kommer härifrån.

Musiktraditioner

Bruksmusiken har gamla anor i kommunen, två kårer är aktiva än idag, Slottsbrons och Gruvöns musikkårer med drillflickor. I Slottsbron startade ett av Sveriges mest långlivade och populära rockband, Sven-Ingvars, med premiärspelning i maj 1956 i Slottsbrons Folkets Hus. Från kommunen kommer också andra hyllade artister som Rigmor Gustafsson och I'm Kingfisher (Thomas Denver Jonsson).

Uppdaterad: 2018-02-01