Att läsa för barnen ökar deras ordförråd

September 2021 - Hur kan du ge ditt barn ett rikt och utvecklat språk? Här får du fakta och tips!

Tidningen Land har skrivit om en studie gjord på universitetet i Ohio i USA. Forskarna från studien fick idén efter att ha sett statistik om att föräldrars högläsning med sina barn har minskat. De ville forska på hur högläsning påverkar barns språkliga utveckling. Effekten visade sig vara oväntat stor.

– Vi fann att en femåring vars föräldrar högläst fem böcker per dag har hört drygt 1,4 miljoner ord sedan de föddes, berättar Jessica Logan, biträdande professor och den som har lett studien.

Det innebär ett stort språkligt försprång för de barnen jämfört med barn som sällan får böcker högläst för sig. Även om det ”bara” är en bok per dag innebär det att barnet har hört över 200 000 ord som femåring.

Lär sig läsa snabbare

Högläsning gör också att barnet lär sig läsa tidigare och får ett rikare språk och mer kunskaper om världen, naturen med mera.
– Och orden i barnböcker är också annorlunda än i vardagsspråket, vilket är viktigt för läsinlärningen, säger Jessica Logan.

Källa: https://www.land.se/landkoll/att-lasa-for-barnen-okar-deras-ordforrad/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spelar det någon roll att jag läser för mitt barn?

  • Nio av tio ord som vi använder har vi lärt oss från skriven text.
  • En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000-7000 ord.
  • En sjuttonåring som läst och/eller lyssnat regelbundet på texter har ca 50 000-70 000 ord i sitt ordförråd.
  • En sjuttonåring som inte läst och/eller lyssnat till texter har endast ca 15 000-17 000 ord i sitt ordförråd.

Så stor är skillnaden! För att kunna klara sitt dagliga liv som vuxen och kunna förstå tidningstext, hänga med i nyhetssändningar, instruktioner och anvisningar behövs ett ordförråd på minst 50 000 ord. Så visst spelar läsningen roll!

Källa: Mats Myrberg, Professor i specialpedagogik, Stockholms universitet och Ingvar Lundberg, Professor i psykologi, Göteborgs universitet.

Vi vill även passa på att tipsa om en film som är framtagen av Karlstad kommun. I filmen lyfts frågan varför man ska läsa med sina barn. Johan Östling och Björn Andersson Ling medverkar bland annat. Se filmen på: https://karlstad.se/Nyheter/2021/september/lasning-for-barn---film-kuturnatta/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har ni frågor om detta ämne är ni varmt välkomna att kontakta oss i elevhälsan F-3 Öppnas i nytt fönster.!

Uppdaterad: 2021-10-21
  • Ingen giltig användare vald.

Kontakt

Elisabeth Jonsson
Skolsköterska
elisabeth.jonsson@grums.se
0555-422 03

Anna Rom Norström
Skolkurator
anna.rom-norstrom@grums.se
0555-422 18