Handlingsplan om du upptäcker nätövergrepp

Mars 2021 - Allt fler barn utsätts för olika försök till övergrepp på nätet. Stiftelsen Aktiv skola informerar om en modell som man kan använda sig av om man råkar ut för obehagligheter.

Ledsen pojke med mobiltelefon

Foto: Mostphotos

Handlingsplan nätövergrepp

Vi i elevhälsan har ett antal gånger tidigare tagit upp frågan om nätet i detta forum och vi tänkte göra detta även denna gång.

För en tid sedan lyssnade vi på en föreläsning från Aktiv skola som är en stiftelse som bland annat Grums kommun är med och stöttar. Den aktuella föreläsningen handlade om grooming (en brottslig handling som handlar om kontakt med barn i sexuellt syfte) och nätmobbning, ämnen som idag tyvärr är alltför aktuella.

Det vi vill lyfta denna gång är en beredskap om barnet råkar ut för något obehagligt på nätet. Att det ska finnas en plan för hur man ska göra om något händer, på samma sätt som att man ringer 112 om det börjar brinna etc.

Modellen som Aktiv skola visade är som följer:

Hur går jag tillväga?

  1. Ta en screenshot/skärmdump.
  2. Blockera personen som utsätter dig.
  3. Prata med en vuxen.
  4. Anmäl till polisen på 114 14 eller besök en polisstation.

Prata med personer du litar på till exempel föräldrar, polisen, lärare, en kompis förälder, skolsköterska, skolkurator, kompis, mor- och farföräldrar, grannar, tränare eller syskon.

Skriv gärna ut denna sida och sätt på exempelvis kylskåpet eller annat synligt ställe efter att ni pratat igenom innehållet. Föreläsaren betonade även vikten av att hela tiden involvera barnet i vad man gör om något händer och vilka steg man kommer att ta.

Varma hälsningar Anna och Elisabeth

Uppdaterad: 2021-03-29

Kontakt

Elisabeth Jonsson
Skolsköterska
elisabeth.jonsson@grums.se
0555-422 03

Anna Rom Norström
Skolkurator
anna.rom-norstrom@grums.se
0555-422 18