Hur påverkas barn av Tiktok och Fortnite?
Mars 2022: Vi har märkt att många barn pratar om både TikTok och Fornite och det kan vara svårt som förälder att veta hur man ska förhålla sig till dessa spel och appar. I mars nyhetsbrev har vi därför valt att lyfta både TikTok och Fortnite.
TikTok
Appen TikTok är en app där man kan se videor och även ladda upp egna.
Anti-mobbningsorganisationen Friends har gjort en undersökning om nätmobbning i åldrarna 9–15 på Tiktok. Den visar följande saker:
- Trots att Tiktoks åldersgräns är 13 år börjar många barn använda appen tidigare.
- Var tionde person i undersökningen hade varit med om någonting på Tiktok som fick dem att känna sig ledsen, sårad eller mindre värd det senaste halvåret.
- Tre av tio har sett någon annan bli utsatt eller illa behandlad på Tiktok, men bland dem har majoriteten (58 procent) hjälpt den utsatte på något sätt.
- Hälften har pratat med någon vuxen om vad man ska göra för att det ska vara ett bra klimat på Tiktok.
- Ungefär en fjärdedel vill att vuxna ska prata med dem om vad man kan göra om man själv eller någon av ens vänner blir illa behandlad på internet.
Statens medieråd har kommit med råd till föräldrar om TikTok där det åter igen lyfts det viktiga med att prata med ditt barn om hur de skall göra om de utsätts för något på nätet. De nämner flera konkreta tips såsom att ställa in platsinställningar så det inte syns för andra var ditt barn befinner sig, vilken profil de har etc. Vi har tidigare i elevhälsan informerar skickat ut ”Hur går jag till väga” där man i punktform kan se hur man kan göra om man blir utsatt på nätet. Som ett slags första hjälpen på nätet. När det kommer till barnens användande av sociala medier oavsett om det gäller TikTok eller spel så är beslutet i slutänden ert som vuxna och inte barnens beslut.
Fortnite
Fortnite Battle Royal är ett actionspel där man vinner genom att överleva längre än sina motståndare. För att klara sig är man som spelare i behov av vapen, förband, fällor och byggnadsmaterial för att skydda sig. Spelets handling kan liknas med filmerna Hunger games där det enbart finns en överlevare kvar på slutet. Fortnite har en åldersgräns på 12 år och det finns en anledning till det. Det är alltså inte tänkt att barn under denna ålder ska spela Fortnite.
Enligt spelexperten Paula Fenjima Manrique är det inte våldet som påverkar barn negativt utan det är istället spelens strategiska uppbyggnad på straff-och belöningssystemet som leder till att barnen blir frustrerade, tappar kontrollen och kan bli utåtagerande. Klarar du inte en bana så straffas du att få börja om och vinner du blir du belönad. Barn i ung ålder har inte den självdisciplin som behövs för att hantera de känslor som kan uppkomma. Enligt Paula är problemet med Fortnite att spelet påverkar straff-och belöningssystemet extremt mycket. Vidare säger Paula att ”alla vill ju vara den som överlever längst och vinner spelet”. Då belöningen är stor blir man inte enbart belönad av spelet utan också av alla de som finns omkring- både online och i verkligheten eftersom kompisar också spelar.
Spel och känslor
Likaväl som när barnet har förlorat en fotbollsmatch behöver man prata om de känslor som kan uppstå av ett spel. Det finns många föräldrar som rycker ur sladden eller skäller och det kan leda till att barnet blir dubbelt bestraffad och känner sig ännu sämre. Som förälder är det viktigt att vara närvarande för att se hur spelet fungerar och även diskutera om det som händer i spelet.
Vill ni läsa mer om nätet kan vi rekommendera Föräldraguide till sociala medier från Statens medieråd.
https://www.statensmedierad.se/pedagogiska-verktyg/tips-till-vardnadshavare/digitala-medier-pa-foraldriska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi har i detta nyhetsbrev valt att lyfta TikTok och Fortnite. Den fakta om TikTok och Fortnite som förekommer i texten är hämtad från organisationen Friends och ur en artikel i Expressen. Där kan ni läsa texten i sin helhet.
https://friends.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
https://www.expressen.se/mama/barn-baby/hur-farligt-ar-fortnite-egentligen/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har ni några funderingar kring detta ämne är ni varmt välkomna att kontakta oss!
Anna och Elisbeth
- Ingen giltig användare vald.
Kontakt
Elisabeth Jonsson
Skolsköterska
elisabeth.jonsson@grums.se
0555-422 03
Anna Rom Norström
Skolkurator
anna.rom-norstrom@grums.se
0555-422 18