Separation när man har barn

November 2020 - Här får du råd om vad du kan tänka på för att de ska bli så bra som möjligt för barnen vid en separation. 

Vi har sett ett behov att lyfta detta ämne och har i november månads nyhetsbrev valt att utgå från Rädda barnen och 1177:s artiklar som är länkade nedan.

En separation eller skilsmässa kan vara svår för alla inblandade. Som förälder är det viktigt att försöka samarbeta kring barnen och ge dem stöd. En del kan umgås som vänner efter separationen, men för andra kan konflikter pågå och blossa upp långt efteråt. I dessa fall kan det finnas svårigheter att samarbeta kring barnen.

I det längre perspektivet är det inte separationen som skadar barnet, utan det är om konflikterna får fortgå och du och din före detta partner exempelvis inte kan vara i samma rum eller ens kommunicera utan att bråka, enligt Sara Sanzén som är psykolog på Rädda barnen.

Ett barn i skolåldern har mycket existentiella tankar och har lätt att anklaga sig själv. Det är därför viktigt att förtydliga att separationen aldrig är barnets fel. Som förälder kan man underlätta för barnet genom att öppna upp för frågor och göra sig tillgänglig.

Det är viktigt att aldrig tala illa om varandra inför barnet. Det är aldrig barnet som valt att separera. Barnet har rätt att fortsätta tycka om och utveckla en god relation till båda sina föräldrar. Det måste man som förälder ta ansvar för även om man är arg, sårad eller ledsen. Det är således viktigt att stötta barnets relation till den andre föräldern. Barnet är en del av båda föräldrarna och det finns en risk att barnet känner sig “dåligt” om föräldrarna pratar illa om varandra. Det kan även leda till skuldkänslor hos barnet om de har kul hos den förälder som de inte “borde” tycka om.

I möjligaste mån är det viktigt att lägga det som hände i den sårade kärleksrelationen bakom sig och istället lägga allt fokus på föräldrarelationen.

I nedanstående länkar kan ni läsa texten i sin helhet: https://www.1177.se/Varmland/barn--gravid/nar-familjelivet-ar-svart/att-ma-daligt-som-foralder/skilsmassa-eller-separation-nar-man-har-barn/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/foralder/sa-pratar-ni-med-barnen-om-skilsmassan/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har ni några funderingar kring detta ämne är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Elisabeth Jonsson, skolsköterska F-3
0555 - 422 05, elisabeth.jonsson@grums.se

Anna Rom Norström, skolkurator F-3
0555 - 422 18, anna.rom-norstrom@grums.se

Uppdaterad: 2021-10-21
  • Ingen giltig användare vald.

Kontakt

Elisabeth Jonsson
Skolsköterska
elisabeth.jonsson@grums.se
0555-422 03

Anna Rom Norström
Skolkurator
anna.rom-norstrom@grums.se
0555-422 18