Tips till läxläsningen

Februari 2022 - Många föräldrar och barn upplever utmaningar i samband med läxläsning. Här följer tips som kan göra läxstunden roligare och mindre konfliktfylld.

Ta reda på hur ditt barn lär sig bäst. Hur lär sig ditt barn bäst? Genom att testa olika metoder och vara observant på vad ditt barn gillar lär du dig vad barnet tycker är roligt och hur inlärningen sker effektivast. Be ditt barn förklara för andra, diskutera kring ämnet, använd er av färgpennor och to-do-listor.

Är studiemiljön lugn? För att skapa ett bra arbetsklimat för läxläsning är det viktigt med så lite störningsmoment som möjligt som exempelvis tv:n som står på i vardagsrummet.

Tillsammans med syskonen eller ensam? Beroende vad som passar ditt barn bäst kan det vara en bra idé att dela upp syskonen när det kommer till läxläsning. Återigen handlar det om att skapa en lugn arbetsmiljö utan störande moment.

Sömn och motion? Både brist på sömn och motion leder till orkeslöshet varför det är viktigt att läxorna inte görs för sent på dagen. Ett tips är att testa med lite rörelsepaus under själva läxläsningen.

Det ska (och kan) vara kul att läsa läxor. Varför inte vara lite kreativ med läxorna? Exempelvis att översätta låttexter från barnens idoler eller räkna ut måtten på ett fotbollsmål, omkretsen på myrstacken eller längden på ett hopprep. Genom att blanda in vardagen och fritidsintressen i läxorna höjs både motivationen och inlärningsförmågan.

Koncentration är viktigt-din också. Som förälder är det viktigt att tänka på hur du agerar under läxläsningen. Lagar du mat? Sitter med telefonen eller tittar på nyheterna i bakgrunden? Läxläsning kräver koncentration från både föräldrar och barn-så lägg andra saker åt sidan och var närvarande.

Var positiv. Det är viktigt att visa barnet att du tycker läx- och skolarbetet är intressant, roligt och viktigt. Om du som vuxen bekräftar ditt barns klagan om att läxorna är tråkiga så bidrar du till en ökad negativitet och diskussion. Läxläsningen är en utmärkt möjlighet att lära ditt barn att ta ansvar.

Prata gott om skolan. Det är viktigt att som förälder aldrig tala illa om skolan. Får barnet höra negativt om skolan eller fröken ökar sannolikheten att barnet inte kommer tycka om skolan. Detta kan i sin tur leda till att det blir kämpigt med läxorna. Om barnet pratar om händelser som skett under skoltid – kontakta oss om ni har frågor eller undrar över något.

Time-timer och schema En del barn är i behov av flera korta pauser när de jobbar. Då kan time-timer vara till hjälp. Time-timer är ett hjälpmedel som hjälper till att visualisera tiden och den finns att ladda ned som app. Det kan även vara bra att dela upp läxan i flera delar. Att skapa förberedelse och tydlighet genom scheman, bildstöd och färger kan också underlätta för barnet.

Vi har i detta nyhetsbrev valt att lyfta ämnet läxläsning. På nätet finns många olika sidor att läsa om detta ämne. Vi har använt oss av två källor till denna text, My Academy och Barnplaneten.

My Academy: 6 tips: Så slipper du tjata om läxorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnplaneten: Hur hjälper jag mitt barn med läxorna? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns även poddar i ämnet. Bland annat finns avsnitt från Poddtoppen.

Poddtoppen: Fatta familjen - Hur hanterar jag bråket kring läxläsning? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har ni några funderingar kring ämnet är ni varmt välkomna att kontakta någon av oss.

Elisabeth och Anna

Uppdaterad: 2022-03-03
  • Ingen giltig användare vald.

Kontakt

Elisabeth Jonsson
Skolsköterska
elisabeth.jonsson@grums.se
0555-422 03

Anna Rom Norström
Skolkurator
anna.rom-norstrom@grums.se
0555-422 18