Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Kommunens ekonomi

På den här sidan hittar du information om kommunens ekonomi: de största  inkomsterna och utgifterna, skatt och årsredovisningar.

Var kommer pengarna från?

Mer än hälften av kommunens pengar kommer från den kommunalskatt som våra invånare betalar. Vi får också statsbidrag utifrån antalet invånare. Skatteintäkter och statsbidrag står för cirka 85 procent av kommunens intäkter. Resten kommer från avgifter, försäljning och räntor.

Skatt

Det finns kommunal-, landstings- och kyrkoskatt. Är du skriven i Grums kommun betalar du totalt 35,33 kronor i kommunalskatt för varje hundralapp som du tjänar. Av det går 22,50 kronor till kommunen.

Du kan läsa mer om skatter på: 
Skatteverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

På sidan Skattekollen kan du se vad dina skattepengar går till och även jämföra Grums kommun med andra kommuner.

Vad går pengarna till?

Personalen är vår viktigaste tillgång men också den mest kostnadskrävande. De utgör cirka 60 procent av utgifterna. Kommunen har cirka 700 tillsvidareanställda, varav cirka 84 procent är kvinnor. Näst störst är kostnaden för tjänster med cirka 25 procent. Kommunen anlitar olika företag till sådant som personalen inte kan utföra. När kommunen köper tjänster (eller varor) regleras det genom Lag om offentlig upphandling. Läs mer på sidan om upphandling. Annat som kostar är material, bidrag och räntor.

Årsredovisningar/bokslut

I början av varje årsredovisning finns en kort sammanfattning.

Uppdaterad: 2018-05-18