Demokrativeckan 2021

I år fyller demokratin 100 år och det uppmärksammar vi lite extra under den nationella demokrativecka den 20–27 september.

Det händer i Grums kommun under demokrativeckan!

År 2021 genomförs en särskild demokratisatsning i Sverige. I Värmland har länets 16 kommuner, Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland tillsammans skrivit under Deklaration för en stark demokrati. De aktörer som undertecknat deklarationen tar ställning för alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer och tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism.

Deklaration för stark demokrati

Demokrativarmland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Demokratidag

Tid: Lördag 25 september, klockan 11.00-13.00

Plats: Parkeringen mellan kommunhuset och ICA-parkeringen.
Vid regn flyttar vi aktiviteten till Grums bibliotek.

Allsång med Olof Göthlin, Prova-på cirkus för alla åldrar med Sara Jane, utställning om tillit på Grums bibliotek och fika för alla.

I samband med utställningen kommer dansfilmen "Papperslandet" att förhandsvisas på biblioteket. En film som växt fram ur kulturprojektet "TRAKT - Livskvalitet genom dans och koreografi på landsbygden", finansierat av Jordbruksverket och Leader Närheten.

Förtroendevalda från kommunfullmäktige kommer att finnas tillgängliga för att samtala om vad det innebär att gå in i rollen som politiker – varför gör man det, vad innebär det, vilka utmaningar upplever man som privatperson och vad är roligast?

Speed-date mellan elever och förtroendevalda politiker

Under en förmiddag samlas elever i årskurs 7 på Grums bibliotek för att ställa frågor kommunens förtroendevalda. Både lärare, elever och förtroendevalda har tillgång till ”Vi måste prata demokrati”-korten och boken (lättläst) ”Det är vi som bestämmer! Så funkar demokrati” både innan och efter aktiviteten.

En frågelåda (fysisk och digital) för allmänheten

Grums bibliotek kommer under demokrativeckan att samla in frågor och tips från allmänheten om vad demokrati innebär. Både frågor och svar kommer efter veckans slut att sammanställas och för att senare under hösten publiceras på vår webbplats grums.se.

Den fysiska lådan finns inne på Grums bibliotek och den digitala nås via e‑postadressen: biblioteket@grums.se med ämnet ”demokrativeckan”. Välkommen med din fråga!

Uppdaterad: 2021-09-15

Navigera vidare