Räddningstjänst

Brandstationerna i Grums och Värmskog ingår i Räddningstjänsten Karlstadsregionen som omfattar kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors. Huvudstationen finns i Karlstad och där sitter också förbundsledningen.

Våra lokala brandstationer

Stationen i Grums bemannas med räddningstjänstpersonal i beredskap, även kallade deltidsbrandmän, som snabbt kan rycka ut vid bränder och olyckor. Stationen i Värmskog är ett så kallat räddningsvärn dit personal som finns på orten kommer på larm.

Räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) är brandmän med en annan huvudarbetsgivare än räddningstjänsten som då och då har beredskap för att rycka ut när larmet går.

Varje år rycker räddningstjänstförbundet ut på ungefär 2 000 larm. De vanligaste larmen gäller brand och trafikolyckor. Exempel på andra olyckstyper är utsläpp av farligt ämne, drunkning eller drunkningstillbud, nödställd person, nödställt djur, IVPA-larm (i väntan på ambulans) och självmord. Vid större insatser kan flera räddningsstyrkor sättas samman och förbundet kan på så sätt hantera allt från små incidenter till stora och komplexa händelser och flera samtidiga larm.

Räddningstjänsten har också ett bredare uppdrag än att rycka ut på larm. De förebygger bränder, bland annat genom information, rådgivning och utbildning. De arbetar också på andra sätt med säkerhet och trygghet i medlemskommunerna.

Räddningstjänsten Karlstadsregionen - brandstationen i Grums Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Räddningstjänsten Karlstadsregionen - brandstationen i Värmskog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2023-01-04

Läs mer

Mer information om vad som krävs för att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap:
blideltidsbrandman.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du intresserad av att jobba som RIB? Läs mer på:
Räddningstjänsten Karlstadsregionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.