Så röstade Grumsborna till kommunfullmäktige

Grumsborna har sagt sitt. Här är det preliminära valresultatet för kommunfullmäktige.

77,2 % av de röstberättigade kommuninvånarna röstade i årets val till kommunfullmäktige. Observera att resultatet är preliminärt.

På Valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om valresultatet i Grums kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Preliminärt valresultat för Grums kommunfullmäktige, mandatperioden 2022-2026:

S: 46,9 % 

M: 18,9 %

SD: 18,7 % 

C: 6,8 %

V: 3,8 %

MP: 2,0 %

------------------

KD: 1,5 %

L: 0,7 %

ALTERNATIV FÖR SVERIGE: 0,6 %

ÖVRIGA: 0,2 % 

Slutlig rösträkning hos Länsstyrelsen

I dag, den 12 september, påbörjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Då bedömer och räknar länsstyrelsen alla rösterna en gång till. All rösträkning är offentlig och vem som helst kan komma och titta på hur det går till.

Riksdagsvalet räknas först. När riksdagsvalet är färdigräknat påbörjas den slutliga rösträkningen av rösterna för valen till kommunfullmäktige och sist regionfullmäktige. Länsstyrelserna fastställer resultaten för dessa val.

Ett uppdaterat preliminärt valresultat på onsdagen

På onsdagen efter valet räknar valnämnden i varje kommun för första gången de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Denna räkning kallas för valnämndens preliminära rösträkning. Röster som räknas är främst brevröster och röster från utlandet, samt förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen. Om det behövs kan räkningen förlängas till torsdagen. Även dessa röster transporteras till länsstyrelsen som i sin tur räknar alla röster en gång till under den slutliga rösträkningen.

Det slutliga resultatet för riksdagsvalet fastställs cirka en vecka efter valdagen.

Läs mer om vad som händer efter valdagen på val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2022-09-12