Behöver du någon att prata med? På grund av coronaviruset kan barn och vuxna som redan har det kämpigt vara extra utsatta. 

Situationen i samhället just nu gör att många människor kan känna sig oroliga, ensamma eller rädda. Situationen i samhället just nu gör att många människor kan känna sig oroliga, ensamma eller rädda. Här kan du läsa mer om vart du kan vända dig om du behöver hjälp och stöd.

Coronavirus i förstoring

Foto: Mostphotos

Är du ung och vill prata med någon?

På Grums kommuns skolor finns elevhälsan som är ett stöd för elever som känner oro. Elever eller vårdnadshavare kan ta direktkontakt med elevhälsan på sin skola.

Du som elev kan vända dig till elevhälsan om du mår dåligt eller bara behöver någon att prata med. Elevhälsan har öppet även på gymnasieskolorna som har distansundervisning.

Elevhälsan i skolan

Stöd för barn och unga

Psykisk ohälsa - barn

Familjecentralen i Grums erbjuder stöd

Du kan även kontakta våra kuratorer på Familjecentralen i Grums för tidsbokning:

För dig som är äldre - fortsätt hålla i och håll ut!

  • Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig ifrån andra människor.
  • Det du kan göra för att det ska kännas bättre, är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära eller hålla kontakt via dator och sociala medier.
  • Åtgärderna för att begränsa nära kontakter är under en avgränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Tips och råd för att minska din oro på Röda Korsets webbsidalänk till annan webbplats

Ring Äldrelinjen om du behöver prata med någon, läs mer hos MINDlänk till annan webbplats

Informationsnummer på andra språk

Informationsnummer Region Värmland
Numret för allmänna frågor om coronaviruset är 010-831 80 10 och har öppet vardagar klockan 10.00-12.00. I nuläget ges information på arabiska, dari, somaliska och tigrinja.

Relationsvåld

I Grums samarbetar berörda myndigheter och organisationer för att hjälpa dig som har blivit utsatt för misshandel eller annat våld i familjen. Du kan med förtroende vända dig till socialtjänsten, polisen, kvinnojouren eller brottsofferjouren och berätta om din situation.

Här kan du få hjälp:

Socialtjänsten, 0555-422 82 (kl. 8:00-16:00, lunchstängt 12.00-13.00)

Polisen, 114 14 (var du än är)

Brottsofferjouren Värmland, 054-18 28 88, 18 75 75 och 18 15 03 (ej bemannad) www.varmland.boj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alla Kvinnors Hus, (kvinnojouren Karlstad) 054-18 30 34 www.karlstadskvinnojour.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50
www.kvinnofridslinjen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Samtalsakuten och Krismottagning för män

Samtalsakuten och Krismottagning för män vänder sig till dig som är i akut livskris och behöver samtala med en samtalsterapeut.

Mottagningarna ägs och drivs av Region Värmland, Svenska Kyrkan och Karlstads kommun i samverkan med kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö och Kil.

Samtalsakuten - 054-18 00 50

Samtalsakuten vänder sig till kvinnor och män. Har du drabbats av sorg, separation, arbetslöshet, existentiell kris eller andra dramatiska händelser i ditt liv? Då kan Samtalsakuten erbjuda dig en möjlighet att bearbeta och samtala om den uppkomna krisen.

Din första kontakt sker via vår telefonsvarare, telefon 054-18 00 50, tala in ditt namn och telefonnummer så ringer vi upp så snart som möjligt. Du kan även ta kontakt med oss via e-post: samtalsakuten@karlstad.se Observera att vid kontakt via e-post gäller inte förstärkt sekretess.

Krismottagning för män - 054-18 01 54

Krismottagning för män vänder sig till dig som är man och är i akut livskris och vill samtala med en samtalsterapeut. Har du drabbats av sorg, separation, arbetslöshet, existentiell kris eller andra dramatiska händelser i ditt liv? Har du problem i nära relationer och/eller behöver hjälp att hantera din aggressivitet?

Din första kontakt sker via vår telefonsvarare, telefon 054-18 01 54, tala in ditt namn och telefonnummer så ringer vi upp så snart som möjligt. Du kan även ta kontakt med oss via e-post: krismottagningenforman@karlstad.se

Observera att vid kontakt via e-post gäller inte förstärkt sekretess.

Uppdaterad: 2020-05-18