Information gällande student och skolavslutningar 2021

Det blir ännu ett år utan traditionsenlig skolavslutning och studentfirande! Vi lever fortfarande i en pandemi och det sker anpassningar i kommunens verksamheter.

Årets skolavslutning i Grums kommun

Även årets skolavslutning bli en annorlunda högtid och inga större evenemang kommer äga rum. Med fint väder och rådande läge väntas det kunna bli mycket ungdomsrörelse ute i kommunen.

Under skolavslutningskvällen fredag 11/6 kommer antal personal från polisen, fältgruppen och fritidsgården att öka. De kommer att finnas ute och jobba för att ungdomarna ska få en så trygg och positiv skolavslutning som möjligt. Trots att många är ute och jobbar bland ungdomarna denna kväll så är närvaron av dig som vårdnadshavare för din ungdom den allra viktigaste.

Grums kommunpolis Anders von Wachenfeldt kommer här med lite tips till dig som vårdnadshavare och ungdom inför skolavslutningen:

  • Dialogen mellan dig och din ungdom är den viktigaste. Prata om vart den ska vara och med vilka och försäkra dig om att om något händer att din ungdom vågar ringa dig som förälder.
  • Samverka och prata med andra föräldrar och hjälp varandra att ha gemensam koll på ungdomarna.
  • Var nykter och tillgänglig att kunna hämta och möta upp om något skulle gå snett under kvällen.
  • Ta gärna en extra promenad kring där din ungdom befinner sig och kolla läget. Det är viktigt att även ni vårdnadshavare finns ute och rör sig bland ungdomarna på kvällarna.
  • Till er ungdomar: Ta hand om er och varandra, följ restriktionerna och framförallt kontakta en vuxen om något händer.

Avslutningsvis önskar vi från Polisen, Grums kommuns fältgrupp och Grums fritidsgård er en trygg, positiv och minnesvärd skolavslutningskväll.

Grums fritidsgård

Fältgruppen

Polisen - langning av alkohol är ett brott

Ett langningsbrott begås när någon, oavsett vem det är, köper ut alkohol åt den som är under 20 år. All alkohol som ertappas på den som är under 20 år kommer att förverkas och brottsanmälan kommer att skrivas. Alkohollagen ger inte några undantag.

  • Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14
  • Köp inte ut: om du köper ut alkohol visar du att det är okej att de dricker.
  • Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  • Prata om langning: Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut.
  • Om något ändå händer ring polisen; akut 112, ej akut 114 14

Vad händer om en ungdom upptäcks berusad? Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol utan att ha uppnått rätt ålder. Det här gäller även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade. Förälder till barn under 18 år blir uppmanad att hämta sitt barn på polisstationen. Polisen kommer även underrätta socialtjänsten.

 

Följ de restriktioner som finns från myndigheter kopplat till pandemin

På grund av pandemin kommer sommar- och skolavslutningarna att firas utan föräldrar och andra anhöriga. Avslutningarna kommer även enbart att ske klassvis.

Gällande gymnasiet i Karlstad: För årskurs 1 och 2 på gymnasiet innebär det en digital avslutning tillsammans med sin klass och sin mentor. Studenternas utspring kommer livesändas för de anhöriga som inte kan vara på plats. Här kan du läsa mer om studenten i Karlstads kommun.

Karlstad.se - studenten 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lots of love

Den årliga ungdomsfestivalen Lots of Love, som vanligtvis äger rum på Sandgrundsudden under skolavslutningskvällen, ställer om och blir digital. Från klockan 19.00 fredagen den 11 juni kommer tittarna kunna njuta av underhållning, artistframträdanden, intervjuer, hälsningar och annat i en digital livesändning på festivalens hemsida. Festivalens tema är att fira in sommarlovet, och förstås, som namnet antyder, massor av kärlek!

Missa inte detta nya, pandemianpassade sätt att fira att sommaren äntligen är här – nu kan vem som helst, vart som helst, ta del av festivalen!

www.lotsoflove.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2021-06-11

Kontakt

Kontaktuppgifter för skolavslutningskvällen

Fältgruppen

Jocke: 072-083 24 70

Lennart: 0555-420 66

Socialjouren: 0555-420 71

Grums fritidsgård

Öppettider 18.00-01.00

Frida: 070-298 46 28

Fritidsgården: 0555-422 39

Polisen

Vid pågående brott ring alltid 112

Tips och icke akuta ärenden 114 14