Kan ditt företag ställa upp med praoplatser?

Under våren behöver vi er hjälp. Det är äntligen dags för elever i åk 8 på Jättestenskolan att komma ut på prao och lära sig mer om vilka jobb som finns.

Två elever på Jättestenskolan

Foto: Grums kommun

Prao för årskurs 8 vecka 12 och 13

Prao sker i fem dagar för varje elev i årskurs 8 och 9. Det kan vara svårt att hitta arbetsuppgifter för en elev men de behöver inte göra alla arbetsuppgifter på er arbetsplats. Att dela upp praktiken i olika teman för olika dagar är också ett bra sätt där eleven är med olika personer och ser olika arbetsuppgifter på ett företag. Det viktigaste är att eleven får känna sig välkommen och delaktig. Eleverna kommer ha med sig uppgifter som gäller praktiken som de kan arbeta med under tiden.

Eleverna på Jättestenskolan kommer att göra sina första studie- och yrkesval när de ska välja gymnasium. Det är ett val som många upplever som både stort och svårt och att få ha praktik är en stor hjälp på vägen.

Praktiken är viktigt - ge våra elever chansen!

Praktik är viktigt och kan ge en elev chansen att för första gången få se hur arbetslivet funkar. Genom att ni som arbetsplats kan ta emot en elev så bidrar ni med att ge dem chansen att se hur just ert företag och yrke fungerar.

Ni ger även eleven en bredare bild av vad man kan arbeta med i framtiden. Det är inte bara roligt att ta emot elever utan ni gör även samhällsnytta. I stort sett alla arbetsplatser kan ta emot en praoelev oavsett storlek. Det viktigaste är att praoeleven får känna sig delaktig.

Tillsammans med god samverkan mellan skola och arbetsliv kan vi öka studiemotivationen hos unga och ge dom möjlighet att göra väl underbyggda studie-och yrkesval. Ta chansen och dela med er till en möjlig framtida anställd!

Anmäl intresse direkt till:

Oscar Lisberg
Studie- och yrkesvägledare
0555-422 25
oscar.lisberg@grums.se

Uppdaterad: 2023-01-20
  • Ingen giltig användare vald.