Nu kan allmänheten åka med alla skolbussar i Grums

Med start idag öppnar Värmlandstrafik upp för bokning av platser på skolbussar som går via Slottsbron till Grums. Därmed blir Grums den första kommunen i Värmland som erbjuder mixtrafik på all skoltrafik i kommunen.

Foto: Värmlandstrafik.se

Så här gör du för att boka en resa

  • Logga in med bank-id på bokningssidan: mixtrafik.varmlandstrafik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Välj resenär. Du kan lägga till flera resenärer som du kan boka en resa åt. När du lägger till en resenär så sparas personen i dina personuppgifter. Därefter kan du boka resa till personen och du kan skicka bokningsbekräftelse (gäller som biljett) som du bokat resan åt.
  • Sök på det närområde du vill resa i. Fyll i vilken hållplats du vill resa från och till, så ser du om det finns en ledig plats på en buss som kör sträckan som du vill resa.
  • När du hittat en ledig plats kan du enkelt göra en bokning. Du får en bekräftelse som du visar upp för föraren i samband med resan. Du kan också dela biljetten via sms om det inte är du själv som ska resa.

Du kan senast boka din resa 30 minuter innan turen startar (från första hållplats), max en vecka i förväg. Det är möjligt att ha flera bokningar samtidigt.

Kan vem som helst åka med skolbussarna?

Ja, alla som vill kan få resa med Mixtrafik, dock krävs det bank-id för att boka en plats ombord åt sig själv eller någon annan närstående. Det vi dock tror när vi har gjort målgruppsanalyser tillsammans med Karlstads universitet och Byalaget i Fagerås är att tjänsten kommer vara som mest intressant för föräldrar, syskon och klasskompisar då bussarna går på tider som gör det svårt för exempelvis arbetspendling.

Hur kommer detta påverka restiden för mitt barn som åker skolbuss?

Restiderna kommer inte att påverkas, skolbussen kommer att fortsätta åka samma rutter som tidigare och de valbara hållplatserna är placerade där barnen antingen stiger på eller av. Det finns dock några enstaka extra hållplatser för denna tjänst men det tar inte många sekunder att stanna bussen vid dessa då de är placerade längs befintlig körväg.

Hur har ni tänkt med trygghetsaspekten för barnen?

Vi har jobbat hårt med trygghetsaspekten och det är en av anledningarna till att det krävs bank-id i samband med bokning. Vår erfarenhet från tidigare lanseringar visar att mixtrafik snarare bidrar till ökad trygghet ombord tack vare att fler vuxna åker med bussen.

Uppdaterad: 2023-05-16

Läs mer

För frågor och svar gällande mixtrafiken, vänligen se:

Värmlandstrafik.se - mixtrafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.