Nya Vänerleden söker testcyklister i sommar

Snart kommer det vara möjligt att cykla runt Vänern på en 63 mil lång sammanhållen cykelled. Den nya Vänerleden ska förhoppningsvis bli Sveriges femte nationella cykelled.

Två cyklar parkerade vid strand

Om Vänerleden

Vänerleden kommer att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp kommer att bli mellan 10 mil och 18 mil lång. Några av sträckorna används redan idag som cykelled, andra sträckor är helt nya som led. Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern inom ramen för projektet Lake Vänern Grand Tour.

Nu har ansökan skickats in till Trafikverket för att få leden granskad och godkänd. Målet är att ha en nationell led klar för invigning under 2021 om allt går som det ska. Då blir leden den femte nationella cykelleden i Sverige.

- Vi tror att med den trend vi ser på ett ökat intresse för cykelturism, kommer cykelleden att bidra till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och det som finns att upptäcka runtom, säger Madeleine Norum, projektledare Lake Vänern Grand Tour.

Vill du vara testcyklist - anmäl dig senast 3 juli

I sommar erbjuder vi alla som bor kring Vänern att testcykla leden. Intresseanmälan skickas till info@vanern.org senast den 3 juli.

Testcyklisterna får då tillgång till presentation av sträckan, en karta och ett formulär som de fyller i under sina turer. Som tack för hjälpen får de en Vänerkortlek. Vi kommer öppna upp för ytterligare en testomgång i augusti.

Fina badstränder och naturupplevelser längs med leden

Den nya leden är anpassad för att erbjuda Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige. För att på riktigt kvalitetssäkra leden innan den blir öppen för alla söker projektet testcyklister för kortare lokala sträckor i sommar.

- Vi tar emot intresseanmälningar via webbplatsen lakevanern.se. Testcyklisterna kommer att få en presentation av sin sträcka, en karta och ett digitalt formulär som de fyller i under turen. Vissa av sträckorna kommer också gå att kombinera med båt, då båtbussarna till Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn passerar i närheten av leden, säger Madeleine Norum. Några av de upplevelser som cyklisterna kommer att kunna ta del av på sin tur: 

  • Kulturupplevelser
    Sandgrund Lars Lerin, Alsters Herrgård, Värmlands museum, Kristinehamns konstmuseum, Picassoskulpturen, Södra Råda gamla kyrka, Särestads landsbygdsmuseum, Dalaborg, Vänersborgs museum, gamla stadsdelar i Mariestad, Lidköping, Kristinehamn och Åmål. Akvedukten i Håverud samt kulturmiljön Not Quite samt Borgviks hyttruiner och bruksområde.
  • Naturupplevelser
    Platåbergen Kinnekulle, Halle- och Hunneberg. Ändmoränen Hindens rev som sträcker sig 5 km ut i Vänern, och Hjortens udde. Flera naturreservat såsom Kummelön, Surö bokskog, biosfärområde Kinnekulle och Vänerskärgården.

Mer fakta om projektet Lake Vänern Grand Tour och Vänerleden:

Lakevanern.se - Grand Tourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mer information om leden, de olika teststräckorna och de natur- och kulturupplevelser som cyklisterna kommer att kunna ta del av på sin tur.

Kontaktpersoner:
Madeleine Norum
Projektledare Lake Vänern Grand Tour
072-204 75 21
madeleine.norum@vanern.org

Laila Gibson
Verksamhetssamordnare Vänersamarbetet
076-78 72 798
laila.gibson@vanern.org

Uppdaterad: 2020-06-30