Resultat av SCB:s medborgarundersökning 2022

För att kunna möta våra invånares behov av kommunal service är det viktigt att vi som kommun får veta hur du som invånare ser på kommunen. Därför har vi valt att delta i SCB:s medborgarundersökning - resultaten finner du här!

Foto: Øyvind Lund

Medborgarundersökningen 2022

Grums kommun har under hösten 2022 deltagit i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning. En enkät skickades ut till 1 000 personer av SCB som gav möjlighet att svara via webben eller på papper. Sammanlagt svarade 39 % på enkäten i Grums kommun. Totalt deltog 137 kommuner och den totala svarsfrekvensen var 38 %.

Erica Andrén, kommundirektör i Grums kommun ser undersökningen som en viktig del av kommunens fortsatta utvecklingsarbete:

- Jag är oerhört glad över att så många av våra invånare trivs och tycker att Grums är en bra plats att bo på. Ökningen från den senaste mätningen 2015 är enorm och det visar att de insats som politiken och verksamheten gemensamt har vidtagit har givit resultat, säger Erica.

- Vi kommer att fortsätta med vårt utvecklingsarbete och kommer att använda oss bland annat av den här undersökningen. Invånarnas upplevelse av att leva och verka i kommunen är det viktigaste och då är deras åsikter det bästa för oss att utgå ifrån. Vi håller även på att se över hur vi kan utveckla vår medborgardialog.

- En viktig del i vårt fortsatta arbete är att få fler att faktiskt berätta för andra om hur bra det är att bo i Grums och att rekommendera andra att flytta till vår kommun. Vi har många mycket goda förutsättningar för ett gott och hållbart liv i alla åldrar.

Vad mättes i undersökningen?

I undersökningen får kommunens invånare tycka till om sin kommun och dess verksamheter och betygsätta följande områden:

  • skola och omsorg
  • boende och boendemiljö
  • lokala arbets- och utbildningsmöjligheter
  • samhällsservice
  • resor och kommunikationer
  • bibliotek, kulturliv och mötesplatser
  • idrott, motion och friluftsliv
  • underhåll av den offentliga miljön
  • trygghet i samhället
  • klimat- och miljöarbete
  • bemötande, information och inflytande i kommunen
  • jämlikhet och integration
  • förtroende

Medborgarundersökning, sammanfattning 2022 Pdf, 14.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Sammanfattning av medborgarundersökning 2022

Dessa fyra övergripande nyckeltalen ger en relativt rättvisande sammanfattning av hur invånarna tycker och tänker kring Grums kommun.

  • 93,8 % av kommunens invånare tycker att kommunen är en mycket eller ganska bra plats att bo och leva på.
  • 85,4 % av kommunens invånare tycker att kommunen sköter sina verksamheter på ett mycket eller ganska bra sätt.
  • 36,6 % av kommunens invånare upplever att man har mycket eller ganska stora möjligheter till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter.
  • 61,7 % av kommunens invånare kan rekommendera andra som inte bor i kommunen att flytta hit.

93,8 % av invånarna i Grums kommun är väldigt nöjda med platsen vilket kan jämföras med 92,4 % i riket. 85,4 % anser att kommunen sköter sina verksamheter på ett bra sätt men endast 36,6 % anser att det finns möjligheter till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter, jämförbar siffra i riket är dock bara 21,1 %.

Invånarna är generellt nöjda med arbetsmarknaden som erbjuds men det är lite lägre resultat kring hur man ser på gymnasieskolan (något som inte finns lokalt inom kommunen). Samhällsservice som skola, sjukvård, livsmedel och paketutlämning får också höga resultat. Lite lägre för kommunalservice utanför centralorten.

Kommunikationsmöjligheterna får generellt höga resultat förutom kollektivtrafik, el-ladd stationer och pendlarparkeringar.

För kultur, idrott och fritid finns är det mycket höga resultat för bibliotek samt idrotts- och motionsplatser. Hela 98 % är nöjda med bibliotekets utbud. Däremot är det lägre resultat för bland annat tillgång till mötesplatser för både ungdomar och äldre. Lägst betyg får det lokala kultur- och nöjeslivet endast 25,5 % är nöjda med det.

När det gäller kommunens verksamheter tycker 85,4 % av invånarna att det sköts på ett bra sätt. De är väldigt nöjda med förskolan 90% anger är den fungerar mycket eller ganska bra och 72,2 % är nöjda med grundskolan. 69,7 %, är positiva till äldreomsorgen att jämföra med riket 54,3 % och 84,6 % till omsorgen om personer med funktionsnedsättning att jämföra med riket 69 %. 53,4 % är nöjda med socialtjänsten även den siffran är högre än rikssnittet.

Det är en stor nöjdhet av underhåll av den offentliga miljön med höga resultat för bland annat skötsel av gång- och cykelvägar, idrottsanläggningar, parker och lekplatser, badplatser och naturområden. 71,9 %, är nöjda med snöröjningen att jämföra med riket 62,4 %.

När det gäller jämlikhet och integration upplever endast cirka 30-40 % att kommunen arbetar aktivt med integration, tolerans och anti-diskrimineringsarbete. Samtidigt anser 92,6 % att de kan leva sitt liv som de vill oberoende av kön, sexualitet, religion, etnicitet, funktionsnedsättning med mera.

Det finns cirka 20 frågor som berör trygghet. Generellt finns det en större trygghet i Grums kommun än riket och 98,3 % känner sig trygga när det är ljust ute medan motsvarande siffra är 83,8 % när det är mörkt ute. En mindre andel är oroliga att bli utsatt för brott och resultatet ligger i nivå med riket. Områden som sticker och där invånarna anser att det finns problem är narkotikahandel och att man anser att polisens närvaro är låg. Däremot är hela 98,1 % nöjda med vår räddningstjänst.

När det gäller information och inflytande är det generellt lägre resultat, dock högre än snittet i riket. Cirka 40 % anser att de kan påverka verksamheterna, politiska beslut eller delta aktivt i utvecklingen av kommunen. 56,9 % tycker kommunen informerar tillräckligt vid större förändringar som stadsplanering och byggnationer.

När det gäller bemötande svarade 84 % att de är nöjda med bemötande från tjänstepersoner och 89 % att de är nöjda med bemötandet från politiker. 79,8 % anser att det fungerar bra att få svar på frågor att jämföra med rikets 67,4 %.

Det område som har generellt lägst resultat är frågor som handlar om förtroende. Men både förtroendet för lokala politiker och politiker i riksdagen som ligger på 54,8 % respektive 42 % är högre än i riket. 66,3% upplever att kommunens politiker är ansvarstagande och arbetar för kommunens bästa anser de många att det saknas transparens.

Resultatredovisning som excel-fil

SCB gör inte längre sammanställningen av rapporterna som pdf-filer. Rapporterna levereras som excel-filer, som i vissa fall inte uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Läs hela resultatredovisningen 2022 Excel, 1 MB, öppnas i nytt fönster.

Resultat från hela landet hittar du på:

Statistikdatabasen.scb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2022-12-22