Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Se upp för sjögull!

Vacker men förrädisk – så beskrivs ofta sjögull. Sjögull är en vattenväxt som lätt förvildas och sprider sig. Det är en invasiv art i svenska vattendrag som man försöker bekämpa.

Vissa grannkommuner har redan problem med sjögull i sina vattendrag. Det är därför viktigt att vi förhindrar spridningen av detta innan det når Grums sjöar och vattendrag!

Sjögull introducerades avsiktligt i Sverige under 1800-talet, främst som prydnadsväxt i dammar. Den har sedan spridit sig och klassas nu som en främmande och invasiv art. Små mängder sjögull kan bekämpas, men när det gäller stora mängder är det mycket svårt att utrota.

Sjögull har näckrosliknande blad med vågig kant och är ofta rödprickig på undersidan. Blomman är gul och har fem kronblad. Den växer i sötvatten, från vattenytan och ned till tre meters djup. Växterna är rotade i botten och flytbladen kan täcka nästan hela vattenytan där de finns. De blommar juni – augusti.

Sjögull kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag. Detta kan påverka människor genom att försvåra för bad, fiske och båttrafik. Även livet under ytan påverkas negativt då sjögullen hindrar solljuset från att nå vattnet.

Så förhindrar du spridning

För att hindra spridning av sjögull ska man inte köra med motorbåt bland växterna, eftersom växtdelar då kan lossna och sprida sig. Man ska inte heller slå bestånd av sjögull eftersom det kan förvärra situationen om inte alla växtdelar samlas upp. Man bör inte heller köpa sjögull som dekoration till sin damm.

Rapportera till Länsstyrelsen

Om du skulle hitta vad du misstänker är sjögull, kan du kontakta miljökontoret i Grums kommun för rådgivning. Du ska även rapportera fyndet till Länsstyrelsens artportal.
Länsstyrelsen Värmland - Artportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2019-06-19