Snart kan du åka med skolbussarna
som går via Borgvik och Värmskog

Med start 5 maj lanseras pilotprojektet Mixtrafik i Grums kommun. Grums är andra kommun i Värmland att testa Mixtrafik.

Skolbuss

Foto: Grums kommun

Vad är Mixtrafik?

Mixtrafik gör det möjligt för allmänheten att åka med skolbussarna. I Grums kommun kommer det vara möjligt att åka med skolbussturerna som går via Borgvik och Värmskog.

Genom att öppna upp skolbussturerna för allmänheten kommer fler att ha nytta av den buss som ändå passerar på vägen till och från skolan.

Platsen på bussen bokas kostnadsfritt via Värmlandstrafiks webbplats med hjälp av bank-id, där du som bokar kan välja mellan en rad olika stopp längs med vägen.

Antalet platser på bussen och turens rutt kommer att skifta något från dag till dag, eftersom det är de skolskjutsberättigade elevernas behov som ligger i grunden. Elever och vårdnadshavare kommer att få information via skolan.

Värmlandstrafik.se - Mixtrafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler får tillgång till kollektivtrafik

–För personer som bor på landsbygden där det i vanliga fall inte går kollektivtrafik men där det finns tillgång till skoltrafik, innebär detta en bättre service och nya resmöjligheter, säger Sebastian Tay Hannebo, som är projektledare på Region Värmland Kollektivtrafik.

Just nu sker flera pilotprojekt på Region Värmland, inom varumärkena Värmlandstrafik och Karlstadsbuss, med syfte att utveckla och förbättra kollektivtrafiken i Värmland. Konceptet Mixtrafik är utvecklat inom interregprojektet Stronger Combined, som testar nya kombinerade sätt att resa.

–Vi behöver pröva alla sätt för att få till en bättre service på landsbygden, och här har vi en outnyttjad resurs, säger Jesper Johansson (MP) som är kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Värmlandstrafik.se - Snart får fler tillgång till skolbussarna i Grums! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2022-05-02

Se även