Besök Grums kommuns sida på Facebook

Vinnarrecepten

Kerstin Carlsson och Ingrid Karlsson bjuder på sina recept på de vinnande bidragen från baktävling i Sveaparken i samband med Lilla Skördefesten.

I samband med den fjärde upplagan av Lilla Skördefesten i Sveaparken 14/9, hölls en baktävling och här nedan bjuder vinnarna på sina recept.

Morotskaka (1:a pris)
Kerstin Carlsson (vann 500 kr i presentkort hos Interiörboden och diplom)

Ingredienser till kakan

4 ägg

4 dl socker

2 dl solrosolja

3 medelstora morötter, rårivna

2 msk citronsaft

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 tsk mald kanel

2 tsk mald kardemumma

2 tsk ingefära

4 dl vetemjöl

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker i cirka 5 minuter.Tillsätt rårivna morötter, olja och citronsaft. Blanda mjöl och kryddor sikta ner i äggsmeten. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter. Känn så kakan är torr rakt igenom. Låt kakan svalna.

Frosting

200 gram färskost

100 gram rumsvarmt smör

4 dl florsocker

1 msk citronsaft

2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop alla ingredienserna till en fluffig och len frosting. Bred på frostingen när kaka är helt avsvalnad.

Havretårta med äppelmos (2:a pris)
Ingrid Karlsson (vann bok, honungsprodukter från Kullens bigård och diplom)

Ingredienser:

Drygt 2 dl havregryn

4 msk smält smör

1 ägg

1-1,5 dl socker (den större mängden gör tårtan knäckigare,

men sötare)

2 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:

1 dl äpplemos

2 dl lättvispad vispgrädde

3-4 msk rostade havregryn

Gör så här:
Häll smöret över havregrynen. Vispa ägg och socker. Blanda samman alla ingredienserna. Bred ut bottnarna på bakplåtspapper (smörj lite för säkerhets skull) i uppritade rundlar, ca 20 cm i diameter. Grädda dem cirka 12 minuter i 175 grader, tills de blivit knäckiga och fått lite färg. Lossa bottnarna och låt dem kallna på bakplåtspapper på bakgaller. Lägg samman bottnarna med äpplemoset emellan och låt tårtan stå svalt några timmar. Rosta försiktigt havregrynen till garneringen i torr stekpanna. Vispa grädden och bred den över tårtan. Strö de rostade havregrynen över.

Lycka till med bakandet och stort grattis igen till vinnarna!

Uppdaterad: 2019-10-10