Besök Grums kommuns sida på Facebook

Hembygdsgårdar

Beskrivning av hembygdsgårdarna i Grums kommun.

Grums hembygdsgård vid Long
Huvudbyggnaden kommer ursprungligen från Bråne i Grums s:n. Huset byggdes 1854 och flyttades till nuvarande plats vid Långsjön och kunde invigas 1965. Logen härstammar från västra Torserud i Borgviks s:n. Stolpboden kommer från Hagen i Västra Malsjö och uppfördes första gången 1819 enligt vindflöjeln. På tomten står också Lavinias stuga. Stugan är byggd 1906 som en av de första i det som nu är Grums tätort. Besök hembygdsföreningens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för mer information eller bygdebands hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Liljedals hembygdsgård
Hembygdsgården är en gammal arbetarbostad byggd år 1780. Huset inrymde fyra lägenheter. Idag är det glasbruksmuseum och sommartid även café. På museet kan ni se gamla möbler, verktyg och mer än 100 olika flaskor sparade från glasbrukets tid. Glasbruket var norra Europas största tillverkare av buteljglas. Modellen till Absolutflaskan kommer från Liljedal. Tel: 0555 - 915 40

Halla hembygdsgård
Torpet Halla är en f.d. rallar om ett rum och kök, hitflyttad från Brunsberg år 1882. Till torpet hör också ett mindre uthus, getstall. Gården är belägen mitt i ett större skogsområde.

Liljenäs hembygdsgård
Byggnaden är uppförd i Gansbyn under 1850-talet. Gården består av serveringslokal och möteslokal. Invändiga målningar i möteslokalen är vackert utförda i sockenfärger. Gården används för olika tillställningar av hembygdsföreningen och ortsbefolkningen. Under sommarsäsongen bedrivs caféverksamhet i byggnaden, kända för sina räksmörgåsar.

Nattstuga hembygdsgård
Stugan är ett vanligt bostadshus i 1 ½ plan, med två rum och kök och med oinredd vind. Den står orörd sedan början av 1900-talet. De är en hel bondgård med jord och skog. Uthusen är dessvärre rivna. Denna hembygdsgård är uthyrd.

Nytomta i Rombotten
Gården är en gammal timmerbyggnad och består av två stora rum, med öppen spis i vardera rummen. Ett av rummen är inrett som skolmuséum.

St Skärmnäs soldattorp
Torpet tillhörde indelningsverket som grundades år 1682 av Karl IX och upphörde 1901. Torpet består av två rum och kök, med öppen spis i vardera rummen. Den siste soldaten som bodde här hette Per Stor, född 1851 i Åshammar Grums, död 1927.

Uppdaterad: 2019-08-27