Kända personer

Kända personer som är födda, uppvuxna eller bosatta i Grums kommun.

Lars-Magnus Ericsson
Lars-Magnus Ericsson, den svenske telefonindustrins grundare, föddes den 5 maj 1846 på gården Nordtomta i Vegerbol, Värmskog. Han växte upp i Värmskog och arbetade bl. a. i silvergruvorna i Värmskog och utbildade sig vid bruk och smeder. 1867 begav hans sig till Stockholm och 1876 startade han egen verksamhet. Den första telefonen levererades 1878. I Vegerbol i Värmskog finns Lars Magnus Ericssons barndomshem bevarat och är idag en minnesgård och telefonmuseum.

Göran Tunström
Prästsonen Göran Tunström är född i Borgvik 1937 och uppvuxen i Sunne. Han har skrivit den självbiografiska boken, Prästungen, som handlar om hans uppväxt i Sunne. Göran Tunströms tilldelades 1984 det Nordiska rådets litteraturpris för romanen Juloratoriet.

Aina Bergvall
Journalist bördig från Värmskog. Aina skriver bloggen Klimakteriehäxanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och har gett ut en bok med samma namn. Hon började sin bana på Arvika Nyheter, har varit utrikeskorrespondent i Latinamerika, jobbat på Expressen och som redaktör för SVT:s Rapport.

Tobias Lindner
Tobias är uppväxt i Grums. Han har varit nöjesjournalist och är numera nyhetschef på Aftonbladets nöjesredaktion. Har intervjuat internationella storstjärnor och bl. a rapporterat på plats från Expedition Robinson. Började sin karriär på Värmlands Folkblad.

Hanna Hellquist
Programledare i SVT och Morgonpasset i P3. Skriver krönikor i Dagens Nyheter och har skrivit boken Karlstad Zoologiska. Hanna har sitt sommarboende på landet utanför Grums tätort och är något av en talesperson för Grums i radioprogrammet Morgonpasset.

Musik

Rigmor Gustafsson
Rigmor Gustafsson är född och uppvuxen i Värmskog. Hon är en internationellt etablerad jazzsångerska som har gett ut flera cd-skivor som Ballad collection och On my way to you.  Hon har turnerat i Europa, Asien, Australien och Kanada och bl. a sjungit en konsert på Carnegie Hall i New York. Systern Christina Gustafsson är också en känd jazzsångerska.
Länk till Rigmor Gustafsson hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sven-Ingvars
Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson är från Slottsbron och Liljedal. Bandets första spelning var i Segmons folkets hus 1956. Gruppens stora genombrott var 1961 i samband med gruppens tredje ep-skiva. Sven-Ingvars har släppt en rad skivor och gjort många bejublade framträdande bl.a. på Hultsfredfestvalen och egna krogshower.

Thomas Denver Jonsson
Grumssonen Thomas Jonsson med artistnamnet I'm Kingfisher är internationellt hyllad singer/songwriter inom genren indie/folk. Han har släppt ett flertal soloalbum och gett cirka 400 konserter i ett 20-tal länder. Läs mer på hans webbplats imkingfisher.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lasse Högberg
Liljedalsbo som är känd från bandet Dublin Fair som hade jättehiten "Jamboree" i mitten av 90-talet. Numera spelar han med Karin Forsling och co i bandet Granny K.  Är festivalgeneral för Folk & Rocklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Segmon.

Tobias Jansson
Grumsbördige Tobias Jansson, sångare i metalbanden Angel Blake och The Law.

Mode

Ann-Britt Skogström driver klädateljén Mimmi Designlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Pikenberg utanför Grums. Hennes skinn- och linnekläder med färg och form lockar långväga köpare.

Idrott/Motor

Grums är ett känt namn i idrottens värld genom Slottsbrons bandylag, med landslagsmän som Hasse P, majorn Svensson och Brinken Klarqvist och ishockeylaget Grums IKlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, med Willy Lindström, Dan Labraaten och Thomas Steen. Alla tre gick vidare som proffs till NHL. I nutid är kommunens mest kända ishockeyspelare Pär Bäcker som spelat vidare i FBK, Djurgården och  danska Ålborg.

Enduroföraren Amanda Elvin bor i Grums och tävlar internationellt, bland annat i VM.

Jonas Kruse från Grums har sedan länge varit engagerad i svensk och internationell rallysport. Som förare har han vunnit bland annat två SM-guld. Han är också stallchef, expertkommentator i SVT-sporten och har varit förbundskapten för juniorlandslaget i rally.

Mikael "Crazy Mike" Nilsson som är uppväxt i Slottsbron har vunnit bl. a SM i Superstock 600 år 2006 och Veidec Trophy 2008 (roadracing).

Politik

Inom politiken finns moderata riksdagsmannen Christian Holm som är uppvuxen i Slottsbron. Grumsbon Frank Lassen och Slottsbrobon Gunilla Andersson har tidigare suttit i riksdagen, för socialdemokraterna.

Uppdaterad: 2019-10-09

Navigera vidare