Besök Grums kommuns twittersida
Besök Grums kommuns sida på Facebook

Kända personer

Kända personer som är födda, uppvuxna eller bosatta i Grums kommun.

Lars-Magnus Ericsson
Lars-Magnus Ericsson, den svenske telefonindustrins grundare, föddes den 5 maj 1846 på gården Nordtomta i Vegerbol, Värmskog. Han växte upp i Värmskog och arbetade bl. a. i silvergruvorna i Värmskog och utbildade sig vid bruk och smeder. 1867 begav hans sig till Stockholm och 1876 startade han egen verksamhet. Den första telefonen levererades 1878. I Vegerbol i Värmskog finns Lars Magnus Ericssons barndomshem bevarat och är idag en minnesgård och telefonmuseum.

Göran Tunström
Prästsonen Göran Tunström är född i Borgvik 1937 och uppvuxen i Sunne. Han har skrivit den självbiografiska boken, Prästungen, som handlar om hans uppväxt i Sunne. Göran Tunströms tilldelades 1984 det Nordiska rådets litteraturpris för romanen Juloratoriet.

Aina Bergvall
Journalist bördig från Värmskog. Aina skriver bloggen Klimakteriehäxanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och har gett ut en bok med samma namn. Hon började sin bana på Arvika Nyheter, har varit utrikeskorrespondent i Latinamerika, jobbat på Expressen och som redaktör för SVT:s Rapport.

Tobias Lindner
Tobias är uppväxt i Grums. Han har varit nöjesjournalist och är numera nyhetschef på Aftonbladets nöjesredaktion. Har intervjuat internationella storstjärnor och bl. a rapporterat på plats från Expedition Robinson. Började sin karriär på Värmlands Folkblad.

Hanna Hellquist
Programledare i SVT och Morgonpasset i P3. Skriver krönikor i Dagens Nyheter och har skrivit boken Karlstad Zoologiska. Hanna har sitt sommarboende på landet utanför Grums tätort och är något av en talesperson för Grums i radioprogrammet Morgonpasset.


Musik

Rigmor Gustafsson
Rigmor Gustafsson är född och uppvuxen i Värmskog. Hon är en internationellt etablerad jazzsångerska som har gett ut flera cd-skivor som Ballad collection och On my way to you.  Hon har turnerat i Europa, Asien, Australien och Kanada och bl. a sjungit en konsert på Carnegie Hall i New York. Systern Christina Gustafsson är också en känd jazzsångerska.
Länk till Rigmor Gustafsson hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sven-Ingvars
Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson är från Slottsbron och Liljedal. Bandets första spelning var i Segmons folkets hus 1956. Gruppens stora genombrott var 1961 i samband med gruppens tredje ep-skiva. Sven-Ingvars har släppt en rad skivor och gjort många bejublade framträdande bl.a. på Hultsfredfestvalen och egna krogshower.
Länk till Sven-Ingvars hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Thomas Denver Jonsson
Grumssonen Thomas Jonsson med artistnamnet I'm Kingfisher är internationellt hyllad singer/songwriter inom genren indie/folk. Han har släppt ett flertal soloalbum och gett cirka 400 konserter i ett 20-tal länder. Läs mer på hans webbplats imkingfisher.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lasse Högberg
Liljedalsbo som är känd från bandet Dublin Fair som hade jättehiten "Jamboree" i mitten av 90-talet. Numera spelar han med Karin Forsling och co i bandet Granny K.  Är festivalgeneral för Folk & Rocklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Segmon.

Tobias Jansson
Grumsbördige Tobias Jansson, sångare i metalbanden Angel Blake och The Law.


Mode

Ann-Britt Skogström driver klädateljén Mimmi Designlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Pikenberg utanför Grums. Hennes skinn- och linnekläder med färg och form lockar långväga köpare.


Idrott/Motor

Grums är ett känt namn i idrottens värld genom Slottsbrons bandylag, med landslagsmän som Hasse P, majorn Svensson och Brinken Klarqvist och ishockeylaget Grums IKlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, med Willy Lindström, Dan Labraaten och Thomas Steen. Alla tre gick vidare som proffs till NHL. I nutid är kommunens mest kända ishockeyspelare Pär Bäcker som spelat vidare i FBK, Djurgården och  danska Ålborg.

Enduroföraren Amanda Elvin bor i Grums och tävlar internationellt, bland annat i VM.

Jonas Kruse från Grums har sedan länge varit engagerad i svensk och internationell rallysport. Som förare har han vunnit bland annat två SM-guld. Han är också stallchef, expertkommentator i SVT-sporten och har varit förbundskapten för juniorlandslaget i rally.

Mikael "Crazy Mike" Nilsson som är uppväxt i Slottsbron har vunnit bl. a SM i Superstock 600 år 2006 och Veidec Trophy 2008 (roadracing).

Politik

Inom politiken finns moderata riksdagsmannen Christian Holm som är uppvuxen i Slottsbron. Grumsbon Frank Lassen och Slottsbrobon Gunilla Andersson har tidigare suttit i riksdagen, för socialdemokraterna.

Uppdaterad: 2019-02-27

Rigmor Gustafsson

Lars-Magnus Ericsson