Möt oss som jobbar i hemtjänsten

Här kan du läsa mer om oss som utför olika hemtjänstinsatser i Grums kommun. Vi är organiserade i fyra geografiska områden samt i en servicegrupp och nattpatrull.

Hemtjänstpersonal på promenad med äldre dam

Foto: Linn Malmén

Så här jobbar vi

Under våren 2023 intervjuade Amanda och Helena sina kollegor och kunder. Ta gärna del av texterna nedan för att få en djupare inblick i hemtjänsten, vilka olika arbetsgrupper som finns, vad kunder har för upplevelse samt vad våra medarbetare har att säga om sitt jobb.

Texterna publicerades även på kommunens konton i sociala medier.

Hemtjänstgrupper

Nedan presenterar vi våra hemtjänstgrupper, och vi börjar med de två centrala:

Karlberg, här är vi en grupp på 13 medarbetare som utgår från Åsgatan. Karlbergs område sträcker sig från Solbergsgatan och ut mot Skruvstad.

Orrby, en grupp även den på 13 medarbetare som utgår från Gamla vägen. Orrbys område sträcker sig från Ekgatan och ner mot gamla Slottsbron. I den här gruppen är det många som cyklar eller går till och från kunder, i ur och skur.

Karlberg och Orrby har i dagsläget cirka 410 planerade besök tillsammans, uppdelat på en dag. Vissa kunder har hjälp en gång om dagen, medan andra har hjälp flera gånger om dagen.

Här jobbar vi med stort engagemang, samarbete och kompetens!

I hemtjänsten har vi också två grupper som jobbar ute på landsbygd:

Segmon, en grupp på nio medarbetare och som utgår från mitten av Segmon. Deras område sträcker sig runt om i Segmon, Slottsbron, Liljedal och ut till Borgvik.

Värmskog, här jobbar det nio medarbetare och som utgår från Åshammar. Deras område sträcker sig ut mot Långstad Skog och hela vägen mot gränsen till Arvika.

Segmon och Värmskog har i dagsläget cirka 210 planerade besök tillsammans, uppdelat på en dag. Personalen gör ett fantastiskt jobb och åker många mil mellan kunderna, i strålande sol eller ishalka.

Här jobbar man mycket självständigt och flexibelt!

Servicegruppen och nattpatrullen

I servicegruppen jobbar fem medarbetare som delar upp sitt arbete. Här utför man installation av trygghetslarm, städning hos kunder, hjälp med inköp, lämnar matvaror och tvättar i den kommunala tvättstugan.

Servicegruppen jobbar i hela kommunen.

Nattpatrullen, är en grupp på åtta medarbetare som gör att kunderna kan känna sig trygga dygnet runt. I nattpatrullen jobbar det tre medarbetare varje natt, och de delar upp sitt arbete över hela kommunen, två i en bil och en åker ensam. De samarbetar även med LSS.

Med stor serviceinriktning och ett professionellt bemötande gör dessa två grupper hemtjänsten komplett!

Vikarie i hemtjänsten

Vi är väldigt stolta och tacksamma över våra vikarier, som alltid ställer upp i vått och torrt.

Vi har pratat med en av dem, det är Ehsan, han är 19 år och började hos oss sommaren 2022. Vi frågade Ehsan hur det är att vara vikarie i Grums hemtjänst. Han säger att alla blir lika mycket värda oavsett om man är fast personal eller vikarie och han känner sig trygg när han är med sina medarbetare, han tycker att han kan vara med och påverka arbetet. Han säger också att han upplever att man utvecklas varje dag i detta yrket.

För att sätta guldkant på tillvaron så gör han alltid det där lilla extra, han tar sig tid och inkluderar även sammanboende.

Skulle du rekommendera någon att söka jobb hos oss?

– Ja, jag skulle säga till alla människor. Då får man veta hur betydelsefullt detta jobbet är.

Undersköterska i hemtjänsten

Vi har pratat med Vera, som jobbar som undersköterska i Orrbygruppen, här har hon jobbat sedan 1996.

När hon flyttade till Grums som flykting läste hon SFI, fick sen ett erbjudande från arbetsförmedlingen att läsa till undersköterska, och tog chansen att utbilda sig. Det var för henne ett helt nytt yrke.

Vera säger att det bästa med att jobba hos oss är att man träffar olika individer, ser till deras dagliga behov och det är ett händelserikt yrke där ingen dag är den andra lik. Att jobba inom hemtjänst är väldigt bra, man får ta egna beslut och jobbar mycket självständigt men också mycket i ett team.

Vad gör du för att sätta guldkant i vardagen för våra kunder?

– Jag är yrkesinriktad, representativ, lyhörd och har alltid ett leende på läpparna!

Arbetsledare i hemtjänsten

Vi har pratat med Christina, som är arbetsledare i Värmskogsgruppen. Att vara arbetsledare innebär att man jobbar både ute hos kunder och inne på kontoret, där man planerar dagarna, tar emot sjukskrivningar, mindre personalansvar och ser till att den hjälp som beviljas utförs på bästa sätt. En arbetsledare gör mycket mer saker som till exempel scheman, håller kontakt och samverkan med personer inom organisationen och anhöriga.

Christina har alltid vetat att hon vill jobba med äldre människor, men visste inte mycket om yrket när hon började år 2013. Hon testade på, och trivdes superbra.

Hon säger att det bästa med att jobba hos oss är variationen på arbetet och kollegorna. En fördel är att man jobbar i en liten kommun vilket gör det lätt att hålla kontakt med kollegor på andra områden. Det blir många skratt under en dag! Att höra kundernas berättelser från förr samt delge sitt egna liv är en av alla saker som förgyller arbetsdagen.

Kunder i hemtjänsten

Vi har pratat med några av våra kunder och vill gärna dela med oss av vad de har att säga om hemtjänsten:

Göte är 84 år och bor på Värmskogs område, han bor på sin familjegård och lever idag ensam. Han har haft hemtjänst sedan fem år tillbaka och får besök fem gånger om dagen. Han är väldigt tacksam och nöjd när hemtjänsten kommer, och säger att det aldrig är några problem om något behöver justeras i planeringen. Han säger också att han inte hade kunnat bo kvar hemma om inte hemtjänsten fanns.

Göte känner sig trygg med hemtjänsten och säger att de alltid är hjälpsamma. Vissa dagar har han aktivering och väljer då oftast att gå ut och gå, vilket han tycker är fantastiskt!

Bertil är 83 år och bor på Värmskogs område, han bor i en gammal lärarbostad. I dagsläget har han ingen hjälp av hemtjänsten men han har haft tidigare och även hans fru när hon levde.

Som anhörig, när hans fru hade hemtjänst så kände sig Bertil trygg, han säger att de skötte henne bra. Och om behovet av hemtjänsten skulle komma igen så känner han sig trygg i det, för utan den så hade han inte kunnat bo kvar hemma.

Bertil nämner också att han har erfarenhet av hemtjänsten i andra kommuner och upplever att vi har det väldigt bra i Grums kommun.

Uppdaterad: 2023-10-16