Hembygdsgårdar

I hembygdsgårdar förvaras bruksföremål från äldre tider och husen kan vara tidstypiskt möblerade. På denna sida har vi sammanställt beskrivningar av hembygdsgårdarna i Grums kommun.

Cafégäster som äter glass på brygga nedan för Värmskogs café

Foto: Øyvind Lund

Liljenäs hembygdsgård

Byggnaden är uppförd i Gansbyn under 1850-talet. Gården består av serveringslokal och möteslokal. Invändiga målningar i möteslokalen är vackert utförda i sockenfärger. Gården används för olika tillställningar av hembygdsföreningen och ortsbefolkningen. Här hittar ni också Värmskogs Café, kända för sina räksmörgåsar, som numera bedriver verksamhet året runt.

Grums hembygdsgård vid Long

Huvudbyggnaden kommer ursprungligen från Bråne i Grums socken. Huset byggdes 1854 och flyttades till nuvarande plats vid Långsjön och kunde invigas 1965. Logen härstammar från västra Torserud i Borgviks socken. Stolpboden kommer från Hagen i Västra Malsjö och uppfördes första gången 1819 enligt vindflöjeln. På tomten står också Lavinias stuga. Stugan är byggd 1906 som en av de första i det som nu är Grums tätort.

Liljedals hembygdsgård

Hembygdsgården är en gammal arbetarbostad, byggd år 1780. Huset inrymde fyra lägenheter. Idag är det glasbruksmuseum och sommartid även café. På museet kan ni se gamla möbler, verktyg och mer än 100 olika flaskor sparade från glasbrukets tid. Glasbruket var norra Europas största tillverkare av buteljglas. Modellen till Absolutflaskan kommer från Liljedal.

Halla hembygdsgård

Torpet Halla är en före detta backstuga, om ett rum och kök, hitflyttad från Brunsberg år 1882. Till torpet hör också ett getstall. Gården är belägen mitt i ett större skogsområde.

Nattstuga hembygdsgård

Stugan är ett vanligt bostadshus i 1½ plan, med två rum och kök och med oinredd vind. Den står orörd sedan början av 1900-talet. De är en hel bondgård med jord och skog. Uthusen är dessvärre rivna. Denna hembygdsgård är uthyrd.

Nytomta i Rombotten

Gården är en gammal timmerbyggnad och består av två stora rum, med öppen spis i varje rum. Ett av rummen är inrett som skolmuseum.

Stora Skärmnäs soldattorp

Torpet tillhörde indelningsverket, vilket grundades år 1682 av Karl IX och upphörde 1901. Torpet består av två rum och kök, med öppen spis i båda rummen. Den siste soldaten som bodde här hette Per Stor, född 1851 i Åshammar Grums, död 1927.

Uppdaterad: 2024-03-14