Kultur & bibliotek

Grums är en historiskt spännande kommun. Det var här i Borgvik som de så kallade värmarna, som har gett namn åt Värmland, slog ned sina bopålar för länge länge sedan. På Grums bibliotek finns ett Värmlandsrum där du kan söka mer information.

Grums bibliotek

Foto: Grums kommun

Nu är det dags för kloka val!

Det du gör spelar roll – för alla. Grums bibliotek har därför anpassat vår verksamhet, följande gäller:

  • Grums bibliotek begränsar antalet besökare som får vistas samtidigt i lokalen till fem personer. Vi ber dig göra ditt besök så snabbt som möjligt. Vi har färre datorer tillgängliga och tiden att använda datorerna kortas till 15 minuter. Vi har för närvarande inga sittplatser.
  • Värmlandsrummet och vardagsrummet är stängt. När du besöker oss - tänk på att hålla avstånd både till andra låntagare och personalen.
  • För att reservera eller låna om dina böcker kan du logga in på bibliotekvarmland.se eller kontakta oss via telefon eller e-post. Du är alltid välkommen att ringa eller mejla oss med frågor eller bokbeställningar. Just nu kan biblioteket inte vara en mötesplats på samma sätt som tidigare. Men vi håller i och håller ut!
  • Take away: hämta dina böcker utanför biblioteket! För dig som inte kan hämta kan vi erbjuda hemleverans. Kontakta oss 0555-420 50 eller biblioteket@grums.se för mer information.
  • För att reservera eller låna om dina böcker kan du logga in på: Bibliotekvarmland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontakta oss via telefon eller e-post.

Detta kan du låna på biblioteket

På Grums bibliotek kan du låna böcker, tidskrifter, filmer, ljudböcker och cd-skivor. Du kan också boka någon av våra surfdatorer som är gratis, eller koppla upp dig till vårt trådlösa nätverk med din laptop, surfplatta eller telefon.

Grums bibliotek är en del av Bibliotek Värmland. Välkommen att besöka vår webbplats:
Bibliotekvarmland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Fogdeborg och järnbruk

Grums är en gammal kulturbygd med fogdeborgen Edsholm från 1300-talet och Borgvik, där järnhanteringen inleddes redan på 1600-talet. Järnet var av god kvalitet och användes vid uppförandet av Eiffeltornet i Paris.

Idag finns endast ruinen kvar av den gamla borgen vid Slottsbrosundet.  Borgvik har utvecklats till ett naturskönt industrihistoriskt minnesmärke med bruksherrgård från 1700-talet och gamla slaggstenshus. Under 1800-talet var glasbruket i Liljedal norra Europas största buteljglasbruk. Modellen till Absolutflaskan kommer härifrån.

Musiktraditioner

Bruksmusiken har gamla anor i kommunen. Två kårer är aktiva än idag, Slottsbrons och Gruvöns musikkårer med drillflickor.

Sven-Ingvars startades i Slottsbron.De hade sin premiärspelning i maj 1956 i Slottsbrons Folkets Hus. Idag är Oscar Magnusson bandets frontfigur.

Från kommunen kommer också andra hyllade artister som Rigmor Gustafsson och I'm Kingfisher - Thomas Denver Jonsson.

Uppdaterad: 2021-03-17

Kontakt

Grums bibliotek
0555-420 50
biblioteket@grums.se

Besöksadress
Sveagatan 79 Grums

Webbplats
Bibliotek Värmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Öppettider
Måndag-onsdag 9.00-18.00
Torsdag-fredag 9.00-16.00
Tidningsrummet öppet från 08.00

Sommartid vecka 26-33:
Måndag-tisdag 10.00-18.00
Onsdag-fredag 10.00-14.00

Ändrade öppettider se Bibliotek Värmland Länk till annan webbplats.

Följ oss gärna i sociala medier.
Grums bibliotek finns på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Navigera vidare