Kultur & bibliotek

Grums är en historiskt spännande kommun. Det var här i Borgvik som de så kallade värmarna, som har gett namn åt Värmland, slog ned sina bopålar för länge länge sedan. På Grums bibliotek finns ett Värmlandsrum där du kan söka mer information.

Grums bibliotek

Foto: Grums kommun

På Grums bibliotek kan du låna böcker, tidskrifter, filmer, ljudböcker och cd-skivor. Du kan också boka någon av våra surfdatorer som är gratis, eller koppla upp dig till vårt trådlösa nätverk med din laptop, surfplatta eller telefon.

Grums bibliotek är en del av Bibliotek Värmland. Välkommen att besöka vår webbplats:
Bibliotek Värmlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Fogdeborg och järnbruk

Grums är en gammal kulturbygd med fogdeborgen Edsholm från 1300-talet och Borgvik, där järnhanteringen inleddes redan på 1600-talet. Järnet var av god kvalitet och användes vid uppförandet av Eiffeltornet i Paris.

Idag finns endast ruinen kvar av den gamla borgen vid Slottsbrosundet.  Borgvik har utvecklats till ett naturskönt industrihistoriskt minnesmärke med bruksherrgård från 1700-talet och gamla slaggstenshus. Under 1800-talet var glasbruket i Liljedal norra Europas största buteljglasbruk. Modellen till Absolutflaskan kommer härifrån.

Musiktraditioner

Bruksmusiken har gamla anor i kommunen. Två kårer är aktiva än idag, Slottsbrons och Gruvöns musikkårer med drillflickor.

Sven-Ingvars startades i Slottsbron.De hade sin premiärspelning i maj 1956 i Slottsbrons Folkets Hus. Idag är Oscar Magnusson bandets frontfigur.

Från kommunen kommer också andra hyllade artister som Rigmor Gustafsson och I'm Kingfisher - Thomas Denver Jonsson.

Uppdaterad: 2020-07-27

Kontakt

Grums bibliotek
0555-420 50
biblioteket@grums.se

Besöksadress
Sveagatan 79 Grums

Webbplats
Bibliotek Värmlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Öppettider
Måndag-onsdag 9.00-18.00
Torsdag-fredag 9.00-16.00
Tidningsrummet öppet från 08.00

Sommartid vecka 26-33:
Måndag-tisdag 10.00-18.00
Onsdag-fredag 10.00-14.00

Ändrade öppettider se Bibliotek Värmlandlänk till annan webbplats

Följ oss gärna i sociala medier.
Grums bibliotek finns på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Navigera vidare