Val och byte av grundskola

Varmt välkommen till Grums kommuns grundskolor! Som vårdnadshavare har du rätt att välja skola, så kallat skolval, till ditt barn.

Foto: Linn Malmén

Det är dags att välja skola när:

  • ditt barn ska börja i förskoleklass
  • du önskar byta grundskola för ditt barn eller om ni flyttar hit och ditt barn är i skolåldern
  • ditt barn inte går på Södra skolan eller Slottsbrons skola och ska börja årskurs 4
  • ditt barn inte går på Jättestenskolan och ska börja årskurs 7

Val av skola inför förskoleklass

Det år ditt barn fyller 6 år inträder skolplikten och ditt barn ska börja i förskoleklass. Alla barn som ska börja i förskoleklass och som bor i Grums kommun ska anmäla val av skola, oavsett om ni väljer skolan enligt ert upptagningsområde, en fristående skola eller en skola i annan kommun.

Anmälan till förskoleklass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Byta skola/flytta hit under pågående läsår

Om du vill byta skola för ditt barn eller om ditt barn flyttar hit under ett pågående läsår väljer du skola för ditt barn i vår e-tjänst. Du som ska flytta hit och har barn i skolåldern gör ditt val av skola så fort du vet din nya adress. Om du vill byta skola ska du även meddela den nuvarande skolan att du vill byta. Det gäller både kommunala och fristående skolor.

Anmälan om flytt/val av skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Börja på Jättestenskolan

Du behöver inte gör något om: ditt barn går i årskurs 3 på Södra skolan eller Slottsbrons skola och du vill att barnet ska börja i årskurs 4 på Jättestenskolan, eller om ditt barn går i årskurs 6 på Jättestenskolan och ska börja högstadiet. Ditt barn kommer automatiskt att få en plats på Jättestenskolan.

Gör ett aktivt val till Jättestenskolan om: ditt barn inte går på Södra skolan eller Slottsbrons skola och du vill att barnet ska börja i årskurs 4 på Jättestenskolan, eller ditt barn går i årskurs 6 på annan skola och du vill att barnet ska börja årskurs 7 på Jättestenskolan Fyll då i e-tjänsten ”Val av skola”.

Anmälan om flytt/val av skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Börja på annan skola än Jättestenskolan

Om ditt barn går på Södra skolan eller Slottsbrons skola och ni kommer att ansöka om plats på annan skola än Jättestenskolan eller om ditt barn redan idag går på en annan skola och kommer fortsätta där behöver du fylla i e-tjänsten ”Val av skola”.

Anmälan om flytt/val av skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2024-03-22