Tips om mat
Vad vi äter och hur vi äter påverkar vårt välmående på flera olika sätt. Här hittar du fakta och kunskap kring hälsosamma matvanor.
Öka
För en välbalanserad och hälsosam kost bör den största delen av vårt energi- och näringsintag komma från grönsaker, frukt och bär, rotfrukter, baljväxter, nötter och vegetabiliska oljor.
Utöver frukt och grönsaker bör vi även äta mer nötter, frön, fisk och skaldjur. Att äta ett par matskedar nötter och frön om dagen, samt fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Oavsett vad vi äter är det viktigt att äta varierat, eftersom olika livsmedel innehåller olika näringsämnen. En ensidig kost kan innebära att man inte får i sig alla de näringsämnen som kroppen behöver för att må bra. Försök därför att variera mellan olika grönsaker, frukter, nötter och fisk i veckan.
Källa:
Generation PEP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Byt ut
Byt ut vita brödsorter, vanlig pasta, grädde och mjölk med hög fetthalt mot spannmålsprodukter av fullkorn, vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter, samt magra mejeriprodukter. Detta är till exempel fullkornspasta, fullkornsbröd, rapsolja och olivolja samt standardmjölk.
Fullkornsprodukter innehåller mer och fler näringsämnen än spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl, och är en god källa till näringsämnen vi annars kan ha svårt att få i oss tillräckligt av.
Vegetabiliska oljor innehåller både enkelomättade och fleromättade fettsyror, till skillnad från smör, kokosolja och palmolja som innehåller mättat fett. Mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, medan enkelomättade och fleromättade kan minska den.
Mättat fett finns även i feta mejeriprodukter, så som mjölk med hög fetthalt och grädde. Men mejeriprodukter innehåller även många näringsämnen som är bra för våra kroppar. Därför bör man välja magrare mejeriprodukter, för att minska intaget av de mättade fetterna utan att missa den goda näringen.
Källa:
Generation PEP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Begränsa
Rött kött innehåller många bra näringsämnen, men vi behöver inte äta mycket för att få i oss en lagom mängd av dessa. För hög konsumtion av rött kött kan till och med leda till negativa hälsoeffekter, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och tjock- och ändtarmscancer.
Godis, glass och söta drycker innehåller mycket socker och är energitäta. Däremot innehåller de inte mycket vitaminer. Glass och bakverk innehåller även ofta mycket mättade fetter, som likt i feta mejeriprodukter och smör kan leda till negativa hälsoeffekter.
Källa:
Generation PEP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Varför är det bra att äta hälsosamt?
Att äta hälsosamt har en rad positiva effekter på hur vi mår. En välbalanserad och näringsriktig kost kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, diabetes typ 2, cancer och övervikt.
Förebygger sjukdomar
Nitratrika grönsaker som rädisor, ruccola och spenat kan bland annat sänka blodtrycket, motverka bukfetma, hjälpa blodsockerreglering och förbättra fysisk prestationsförmåga. Fleromättade fetter som finns i fisk, nötter och vegetabilisk olja, kan minska risken för bukfetma.
Det kan vara svårt att avgöra vad en produkt innehåller. Därför finns Nyckelhålet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en symbol av Livsmedelsverket som gör det enklare att välja hälsosam mat. Nyckelhålet står för mindre och/eller nyttigare fett, mindre socker, mindre salt, mer kostfiber och fullkorn.
Källa:
Generation PEP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ökar välmåendet
När vi äter hälsosamt och regelbundet får vi i oss det som kroppen behöver, vilket gör att vi orkar mer och mår bättre. När vi däremot äter ohälsosamt får kroppen inte tillräckligt av allt den behöver, och vi blir tröttare, lättare irriterade och får svårare att koncentrera oss.
Att äta hälsosamt innebär både att få i sig viktiga näringsämnen, men också att få i sig energi. Vår kropp behöver lagom med energi för att fungera som den ska. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem både nu och senare i livet. Att äta hälsosamt bidrar också till att vi växer som vi ska. Därför är det viktigt att barn och unga äter varierat och regelbundet, för att inte missa viktiga näringsämnen.
Källa:
Generation PEP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Informationsägare:
Maria Jörnmyr
Kontakt
Eva Hansson
Samordnare
0555-422 12
eva.hansson@grums.se
Elisabeth Eskfelt
Områdeschef kost och lokalvård
0555-421 50
elisabeth.eskfelt@grums.se
Besöksadress
Familjecentralen Grums
Sveagatan 61, Grums
Fler kontaktuppgifter hittar du på:
1177.se Familjecentralen Grums Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se även
Här hittar du recept på snabblagade och näringsrika rätter som är bra för hälsa, miljö och plånbok. Recepten är framtagna för att passa hela familjen, oavsett ålder.