Korttidsvistelse

Korttidsvistelse innebär möjlighet till rekreation och miljöombyte för dig med funktionsvariation samtidigt som det ger dina anhöriga möjlighet till avlastning.

Liten flicka som ler

Foto: Mostphotos

Korttidsvistelse utanför det egna hemmet

Korttidsvistelse utanför det egna hemmet innebär vistelse på ett korttidshem, hemma hos en kontakt- eller stödfamilj eller lägerverksamhet. Genom korttidsvistelse ska du som är anhörig kunna ges avlösning och utrymme för avkoppling. För dig med funktionsvariation kan korttidsvistelse både tillgodose behov av miljöombyte och rekreation samt ge möjlighet till personlig utveckling.

Korttidsfamiljer sökes

Vill du stödja ett barn eller en ungdom med funktionsvariation? Vi söker familjer eller personer som kan ta emot ett barn eller en ungdom med funktionsvariation i sitt hem några gånger i månaden.

Som korttidsfamilj ger ni barnet en trygg plats att vara på och hjälper barnets familj/anhöriga med avlastning.

En korttidsfamilj kan se ut på många olika sätt. Ni kan vara gifta eller ensamstående. Men framför allt har ni utrymme och erfarenhet av barn/ unga med funktionsvariationer. Att vara korttidsfamilj ger mycket glädje, men kräver också tid, ork och stort engagemang. En korttidsfamilj ersätts genom ett arvode och omkostnadsersättning.

Om ni är intresserad kommer en utredning att göras av LSS‑handläggaren i kommunen gällande lämplighet.

Så gör du för att ansöka om korttidsvistelse

Du kan ansöka om korttidsvistelse via vår e-tjänst eller genom att kontakta LSS-handläggare.

Överklaga

Om du inte är nöjd med ett beslut kan du överklaga. Du kan överklaga ett beslut enligt LSS genom att använda vår e-tjänst. Du kan också skriva en egen överklagan som du skickar till kommunen med post eller lämnar in till kontaktcenter i kommunhuset.

Uppdaterad: 2024-04-16

Kontakt

Therese Persson
Områdeschef personlig assistans
0555-423 21
therese.persson@grums.se