Kommunarkiv

I kommunarkivets uppgift ingår att ta emot, vårda, förvara och söka fram arkiverade kommunala handlingar. Kommunarkivet ger råd till kommunens nämnder och förvaltningar i arkivfrågor samt utför tillsyn av nämndernas arkivvård.

Kommunarkiv i Grums

Foto: Grums kommun

Hur gör jag för att ta del av information i kommunarkivet?

Du kan ta del av inlämnade allmänna handlingar från kommunens olika verksamheter. Om du vill begära ut en handling ska du kontakta kommunen.

Kontakta oss

Beställning av betygskopior

Bra att veta om arkiv

En del av de allmänna handlingarna är sekretessbelagda och kan inte lämnas ut till vem som helst. Oftast är det handlingar som handlar om människors personliga eller ekonomiska förhållanden.

Kopior av handlingarna kostar, men det går också bra att komma och läsa eller att fotografera av dem själv. De två sista alternativen är kostnadsfria.

Avgift för kopior av allmänna handlingar Pdf, 38.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Vad finns i kommunarkivet?

I kommunarkivet finns handlingar från kommunreformen 1863 och framåt. Här finns handlingar från de kommuner som tillsammans bildade Grums kommun. Handlingar äldre än 1863 finns hos arkivenheten på Region Värmland.

Illustration som visar Grums kommuns släktträdFörstora bilden

Illustration som visar Grums kommuns släktträd, klicka på bilden för att zooma

* Värmskogs församling bröts ut ur Stavnäs landskommun och uppgick i Grums kommun 1971.

** Grums municipalsamhälle var ett tätbebyggt område med egen förvaltning, med befogenhet att sköta vissa inre angelägenheter oberoende av den kommun som området tillhörde. Bildades 1939 och inkorporerades sedan i Grums köping 1948.

Grums kommuns släktträd

Släktträdet visar vilka kommuner som tillsammans har bildat Grums kommun vid de olika lokala kommunsammanslagningarna och de landsomfattande kommunreformerna över tid.

Grums landskommun bildades 1863, som sedan blev Grums köping 1948 och till sist Grums kommun 1971.

Under tiden bildade Värmskogs, Högeruds och Stävnäs landskommuner en gemensam kommun, Stavnäs landskommun, vid kommunreformen 1952. Sedan bröts Värmskogs församling ut ur Stavnäs landskommun och uppgick i Grums kommun 1971. Resterande delen av Stavnäs landskommun uppgick i Arvika kommun samma år.

Eds och Borgviks landskommuner bildade också en gemensam kommun, Eds landskommun, vid kommunreformen 1952. Sedan uppgick Eds landskommun i Grums köping 1969.

Grums municipalsamhälle var ett tätbebyggt område med egen förvaltning, med befogenhet att sköta vissa inre angelägenheter oberoende av den kommun som området tillhörde. Bildades 1939 och inkorporerades sedan i Grums köping 1948.

Respektive kommun och municipalsamhället förde över sitt arkiv till Grums kommunarkiv när de slöts samman.

Uppdaterad: 2023-12-13