Personlig assistans

En personlig assistent hjälper dig i din vardag om du har svårt att äta, sköta din personliga hygien, ta av och på dig kläder och att kommunicera med andra.

Ung kvinna som hjälper äldre kvinna med rullstol

Foto: Mostphotos

De grundläggande behoven enligt LSS

Biträde av personlig assistans är ett personligt utformat stöd till dig som på grund av stora och varaktiga funktionsvariationer behöver hjälp med dina grundläggande behov och där stöd och service ges av ett mindre antal personer.

  • Behov av hjälp med personlig hygien
  • Behov av hjälp med måltider
  • Behov av hjälp med att klä av och på sig
  • Behov av hjälp med att kommunicera med andra
  • Behov av annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om personen med funktionsvariation.

Så gör du för att ansöka om personlig assistans

Du kan ansöka om personlig assistans tills du fyller 65 år. Om de grundläggande behoven uppgår till 20 timmar/vecka eller mer, ska ansökan göras hos Försäkringskassan. Om de grundläggande behoven är mindre än 20 timmar/vecka, ansök om stöd enligt LSS.

När du har beviljats stöd har du möjlighet att påverka vem som anställs som assistent. Du kan välja att själv vara arbetsgivare för personliga assistenter eller låta något assistansbolag, kooperativ eller kommunen vara arbetsgivare. I alla fallen får du bidrag från kommunen eller Försäkringskassan för att få tjänsterna utförda.

Överklaga

Om du inte är nöjd med ett beslut kan du överklaga. Du kan överklaga ett beslut enligt LSS genom att använda vår e‑tjänst. Du kan också skriva en egen överklagan som du skickar till kommunen med post eller lämnar in till kontaktcenter i kommunhuset.

Uppdaterad: 2024-04-10

Kontakt

Therese Persson
Områdeschef personlig assistans
0555-423 21
therese.persson@grums.se

Postadress
Grums kommun
Personlig assistans
664 80 Grums