Om Grums kommun

Grums kommun är en vacker Vänerkommun i södra Värmland med cirka 9 000 invånare. Vi är en del av Vänersamarbetet och ingår i Karlstadsregionen. Här finns gemenskap och närhet i alla bemärkelser.

Båt vid brygga

Foto: Øyvind Lund

Fakta om kommunen

  • Areal: 386 kvadratkilometer
  • Invånare, antal: cirka 9 000 
  • Invånare/kvadratkilometer: cirka 23
  • Strandmark: cirka 335 km
  • Kommunanställda: cirka 1 025
  • Största privata arbetsgivare: BillerudKorsnäs, cirka 850
  • Antal företag: cirka 560
  • Skatt: primär kommunalskatt 22.50 och total skatt 33.70

Närhet på alla sätt

Våra kommunikationer via landsväg, järnväg och IT är väl utbyggda. Från Karlstad Airport har du aldrig långt till andra delar av världen.

Avstånd:
Karlstad - 25 km
Stockholm - 310 km
Göteborg - 220 km
Oslo - 205 km

Nära arbete

Kommunens invånare har sin största arbetsgivare i pappersbruket BillerudKorsnäs Gruvöns bruk. På andra plats som arbetsgivare kommer kommunen själv. Största utpendlingen går till Karlstad. Grums ingår tillsammans med Karlstad och Hammarö kommuner i Värmlands största arbetsmarknadsområde.

Nära idéer

Vårt näringsliv är under ständig utveckling. Det präglas till stor del av skogs- och verkstadsindustri, men också av tjänsteföretag. I Grums finns det en spirande nyföretagaranda, en aktiv företagarförening och ett växande antal småföretagare. Om du vill etablera ditt företag vid ett gynnsamt läge, är Nyängen ett område för dig.

Nära till att lära

Det finns ett bra utbud av förskolor och skolor i kommunens olika delar. I orterna Borgvik och Värmskog finns det friskolor. Eleverna i årskurs 4-9 går på Jättestenskolan i Grums tätort. Tack vare ett bra vägnät och  täta förbindelser med tåg och buss, går det lätt att nå andra studieorter. Med bil når du Karlstads universitet på cirka 30 minuter.

Nära aktiviteter

Grums kommun har ett rikt föreningsliv där i stort sett varje intresse kan bli tillgodosett. Du kan utöva idrott i till exempel bad- och sporthall, ishall, slalombacke, på konstfrusen utomhusis eller i motionsspår.

Musiken har under lång tid varit central. Du har säkert hört talas om att bandet Sven-Ingvars bildades här. Internationellt kända musiker från Grums kommun är jazzsångerskan Rigmor Gustafsson och I'm Kingfisher.

Nära naturen

Här har du har alltid nära till skog och mark. I förbindelse med Vänern finns det ett omfattande sjösystem. Tillsammans med gästhamnar, campingplatser, cykel- och vandringsleder ger det dig möjlighet till ett friluftsliv med storslagna naturupplevelser.

Uppdaterad: 2020-11-18

Navigera vidare