Energi- och klimatrådgivning

Till vår energi- och klimatrådgivare kan du vända dig för att få massor av användbara råd och tips om hur du kan minska din energianvändning och ta större klimat- och miljöhänsyn i vardagen.

Energi- och klimatrådgivningen i Grums kommun är kostnadsfri och opartisk

Energi- och klimatrådgivningen EKR riktar sig till privatpersoner, föreningar samt små och medelstora företag i Grums kommun och finansieras av Energimyndigheten. Till oss kan du vända dig, om du vill ha hjälp med att få bättre koll på din energianvändning och därmed bli mer miljömedveten.

Rådgivning för privatpersoner

Har du koll på din energianvändning? Det finns olika saker som du kan göra för att använda energin på ett bättre sätt. Det kan handla om allt ifrån hur du sänker din elförbrukning till vilket värmesystem som passar din fastighet bäst.

Stöd att söka för privatpersoner

Solcellsstöd - Det finns ett statligt stöd för installation av solceller.

Skatteverket - bostad och fastighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grön teknik

Du kan få skattereduktion för kostnaden för arbete och material vid installation av grön teknik. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut där du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför din installation.

Skattereduktionen ersätter tidigare statliga bidrag som privatpersoner kunnat ansöka om i samband med installation av solceller, installation för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddstation till elfordon. För grön teknik ges Skattereduktion om:

  • 15 % för installation av nätanslutet solcellssystem.
  • 50 % för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
  • 50 % för installation av laddningspunkt till elfordon.

Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Den gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. Villkoren för skattereduktionen och förutsättningarna för att få stöd kan du läsa mer om hos Skatteverket.

Kommunsamarbete 2021-2022

Nu är det äntligen klart att EKR fortsätter även 2021–2022, vilket vi är glada för. Om inte detta vore nog så kan vi också meddela att vi stärker samarbetet med en kommun. Vi vill därför välkomna Grums kommun in i värmen och till EKR i Västra Värmland.

Med detta sagt så kommer vi gå från fyra kommuner till fem kommuner. De fyra kommunerna Årjäng, Arvika, Eda och Säffle inledde 1 januari 2017 ett samarbete när det gäller energi-och klimatrådgivning.


Uppdaterad: 2022-05-02