Hjälpmedel

Kommunrehabiliteringen ansvarar för utprovning och förskrivning av individuella hjälpmedel i eget boende, till exempel rollator och rullstol.

Två äldre personer med rollator som sitter på bänk i Sveaparken

Foto: Øyvind Lund

Vi hjälper dig bedöma behov av hjälpmedel

Varmt välkommen att kontakta oss! Ingen remiss behövs. Behovsbedömning av rehabilitering där förskrivning av hjälpmedel är en del i rehabiliteringen sker av legitimerad arbetsterapeut och/eller legitimerad fysioterapeut/sjukgymnast i samråd med patient.

Annika Gyllström
Samordnare rehab/MAR
0555-420 92
annika.gyllstrom@grums.se

Avgifter för hjälpmedelsbedömning

Insatserna från kommunrehabiliteringen är belagda med avgift. Du betalar en avgift för bedömningen men inte för hjälpmedlet.

1177 Vårdguiden - fakta om hjälpmedel

Här kan du hitta fakta om hjälpmedel och få information om hur det går till att få ett hjälpmedel​. Du kan också läsa om hur du köper ett hjälpmedel själv.

www.1177.se/hjalpmedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hyra hjälpmedel

Vid behov av hjälpmedel under en kortare tid kan du hyra från kommunrehabiliteringen. Du kan ha brutit något ben, genomgått en operation eller liknande och märker att du behöver någon form av hjälpmedel för att klara av vardagen lättare.

De hjälpmedel du kan hyra är till exempel:

  • manuell rullstol och transportrullstol
  • portabel ramp
  • duschpall
  • toaförhöjning
  • förhöjningsklossar till säng
  • rollator och gåstativ

Du kan även hyra hjälpmedel för tillfälligt behov, till exempel till fritidsboende, vid resa eller annan tillfällig aktivitet.

Eget ansvar

Ditt ansvar för egenvård tydliggörs alltmer inom hälso- och sjukvården och det ökade egenansvaret för hjälpmedel är en del av detta. Ett sätt att skilja på hälso- och sjukvård och egenansvar är att bedöma om åtgärden kräver medicinskt utbildad personal. Om du vill köpa ditt eget hjälpmedel finns det många bra produkter i öppen handel som kan fungera som hjälpmedel.

Teknisk beredskap

Hjälpmedelsnämnden i Värmland har beslutat att det ska finnas teknisk beredskap på helger för de hjälpmedel som ingår i nämndens ansvarsområde. Mer information hittar du här:

Region Värmland - Teknisk beredskap för hjälpmedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om det blir fel på ett hjälpmedel, till exempel säng, personlyft eller elrullstol, finns en teknisk beredskap att lösa akuta nödsituationer som inte kan vänta till nästkommande vardag. Beredskapen gäller när brukaren av hjälpmedlet inte kan tillgodose sina grundläggande behov:

Teknisk beredskap för hjälpmedel nås via Centralsjukhusets växel 010-831 50 00, fråga efter teknisk beredskap på Hjälpmedelsservice.

Beredskapstjänsten är avgiftsfri.

Uppdaterad: 2023-11-21

Kontakt

Annika Gyllström
Samordnare rehab/MAR
0555-420 92
annika.gyllstrom@grums.se

Besöksadress
Kommunrehabiliteringen,
Gamla vägen 89, Grums

Postadress
Grums kommun
Kommunrehabiliteringen,
664 80 Grums

Se även