EU-valet 9 juni 2024

Vart femte år är det val till Europaparlamentet. Söndag 9 juni har du, som har rösträtt, möjlighet att säga din mening och samtidigt påverka valresultatet i Europaparlamentet.

Foto: Alexandre Lallemand

Rösträtt och röstkort

Rätten att rösta är en förutsättning för demokrati. Alla som har rösträtt får ett röstkort skickat till folkbokföringsadressen. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör samt till vilken vallokal du ska gå. Vallokalens namn, adress och öppettider står också på röstkortet.

Du kan välja att rösta på två sätt – förtidsröstning eller på valdagen den 9 juni.

Förtidsröstning

Precis som i valen till riksdag, kommun och region så kan du välja att förtidsrösta.

Under perioden 22 maj till 9 juni kan du förtidsrösta på Grums bibliotek. Biblioteket ligger i anslutning till kommunhuset, Sveagatan 79.

Öppettider för förtidsröstning:

 • Måndag 10.00-15.00
 • Tisdag och onsdag 10.00-18.00
 • Torsdag till söndag 10.00-15.00
 • Söndag 9 juni (valdagen) 8.00-21.00

Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. För att förtidsrösta ska du ha med dig id-handling och röstkort. Saknar du id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa sin id-handling.

Rösta i vallokal på valdagen den 9 juni

Du röstar i den vallokal som står på ditt röstkort.

Samtliga åtta vallokaler i kommunen kommer att vara öppna klockan 8.00-21.00 på valdagen den 9 juni. Ta med ditt röstkort och id-handling.

Läs mer om våra vallokaler på val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valdistrikten

 • Gamla Slottsbron (Södra skolan, gymnastiksalen)
 • Grums centrala (Gruvan)
 • Grums norra (Malsjö missionshus)
 • Grums södra (Södra skolan, matsalen)
 • Grums västra (Jättestenskolan)
 • Segmon (Segmons Folkets hus)
 • Slottsbron (Slottsbrons skola, fritidshemmet)
 • Värmskog (Värmskogs friskola & förskola)

Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du behöver det. Du kan också utse ett bud som röstar i ditt ställe, om du inte kan ta dig till vallokalen alls.

Budröstning

Du kan rösta med bud om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder inte själv kan ta dig till din vallokal. Att rösta med bud betyder att någon annan än väljaren tar med rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Du behöver särskilt material för att kunna budrösta. Det kan hämtas på alla ställen där du kan rösta, beställas från Valmyndigheten eller hämtas hos kommunen.

Ambulerande röstmottagare

Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Om du vill beställa ambulerande röstmottagare, så kontaktar du administrativa funktionen genom att ringa 0555-420 00 (växeln).

Uppdaterad: 2024-03-25

Läs mer

Mer information om valet hittar du på Valmyndighetens webbplats :

Val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.