Liljedal

Under 150 år fanns här Skandinaviens största glasbruk, men i dag är Liljedal en lugn skärgårdsidyll.

Gästhamnen i Liljedal

Foto: Øyvind Lund

Nyfiken på Liljedal?

I kommunens interaktiva infokarta kan du se bilder och läsa mer om de sevärdheter som orten erbjuder. Klicka på ikonbilden nedan för att öppna kartan.

Infokarta Segmon och Liljedal

Infokarta Segmon och Liljedal

Skärgårdsmiljö

Liljedal ligger vid en vik av Vänern, cirka 10 kilometer söder om Grums. Här bor ett hundratal personer i en lugn skärgårdsmiljö, en idyll, som lever upp lite extra på sommaren. På midsommarafton kommer många besökare, med båt eller bil, för att fira vid gästhamnsområdet.

Den lilla pärlan Liljedal kan också ståta med en känd person. Ingvar Karlsson, i bandet Sven-Ingvars, är nämligen uppvuxen här. 2006 släppte han en singel som en hyllning till Liljedal.

Bygd med glasbrukshistoria

Här fanns en gång Skandinaviens största buteljglasbruk. Liljedals glasbruk var igång mellan år 1781 och 1917. Som mest jobbade 150 glasblåsare på bruket, där det producerades över 13 miljoner flaskor per år.

Bland annat tillverkade man en medicinflaska som blev en förlaga till en världsberömd svensk vodkaflaska. Idag finns det inte många spår kvar efter glasbruket, bara grundmurar, en minnessten och ett glasbruksmuseum i hembygdsgården Mjöllösa.

Källa: Grums - en bygd med industritraditioner av Hasse Olsson.

Uppdaterad: 2021-06-09

Navigera vidare