Fiske och fiskekort

Prova din fiskelycka i norra Vänerns skärgård! Här finner du bra fiskevatten och i Vänern är det fritt att fiska med spö. Kanske får du upp rekordgäddan eller en gös till middagen.

Pojke i flytväst som håller upp en abborre

Foto: Grums kommun

Fiska i Vänern

Vänern, Västeuropas största insjö med maxdjup på 106 meter och ett medeldjup på 27 meter, erbjuder fantastiska fiskemöjligheter. Det finns 35 olika fiskarter, till exempel gös, sik, gädda och lax.

Störst av Vänerlaxarna är Gullspångslaxen, den är också världens största insjölax som kan väga över 20 kg. Det krävs inget fiskekort för att fiska i Vänern men det finns fiskeregler som måste följas.

Fiskeregler

Det finns vissa bestämmelser för fisket som du behöver känna till. Bestämmelserna är till för att skydda och bevara fiskbeståndet. Det finns exempelvis regler för när på året du får fiska, minimimått på fisken och vilka fiskeredskap som är tillåtna att använda.

Fisket i Vänern är fritt i huvudsak inom 300 meter från fastlandet eller från ö med minst 100 meter längd. Undantag av fredningsområden, vissa fiskevårdsområden och förbud av fiske på enskilda arter.

Förbud att fiska och fånga lax och öring som inte är märkt genom att fettfenan är bortklippt, detta gäller hela året. Läs mer på:

Länsstyrelsen.se – fiske Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om fiskevårdsområden

Med det webbaserade verktyget Fiskekartan.se kan du hitta information om Sveriges olika fiskevårdsområden. Här finns också kontaktinformation, besked om var du kan köpa fiskekort och vilka de vanligaste fiskarterna är.
Verktyget är framtaget av länsstyrelserna.

Fiskekartan.se Länk till annan webbplats.

Fiskekort

Fiskekort till sjöarna i Grums köper du enklast digitalt på iFiske.se Till Värmeln (södra) kan du även köpa i Värmskogs lanthandel.

iFiske

iFiskes webbplats kan du köpa digitala fiskekort online. Du kan även söka efter fiskevatten, se kartor, fiskerapporter och läsa mer om fiskarter, metoder med mera.

iFiske - Grums kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

iFiskes app finns för flera typer av Smartphones. Applikationen är byggd för att fungera både på iPhone/iPad och Android-telefoner.

Med iFiskes app kan du:

  • Skapa användarkonto
  • Söka fiskevatten via län och namn
  • Hitta fiskevatten via kartor
  • Se fiskevårdsområdenas gränser, båtramper med mera på en karta (om det finns inlagt)
  • Ta del av fångstrapporter
  • Köpa fiskekort
  • Se dina köpta fiskekort
  • Markera favoritvatten och prenumerera på fiskerapporter
  • Få mer information om lagar, bestämmelser med mera
  • Läsa mer om olika fiskesätt och fiskarter


App från iFiske

Foto: iFiske

Uppdaterad: 2023-09-26