Grums

Grums tätort byggdes upp i takt med trä- och pappersindustrin och är kommunens centralort med all nödvändig handel och service. Här finns också flera fina anläggningar för idrott och fritid.

Två män med barnvagn på Vitsippsvägen i Grums

Foto: Øyvind Lund

Handel, industri och samhällsservice

Grums är kommunens centralort, belägen cirka 25 kilometer väster om Karlstad. Här bor omkring 6 300 invånare om man räknar in den närliggande landsbygden. Större delen av kommunens handel och samhällsservice är samlad här.

Vid södra infarten till Grums ligger pappersbruket Billerud Sweden AB Gruvöns bruk, som är kommunens största arbetsgivare, tätt följd av Stora Enso Gruvön sågverk med den stora CLT-fabriken.

Idrotts- och fritidsanläggningar

I kommunen finns i stort sett alla slags idrottsanläggningar och flertalet ligger i Grums tätort. Här finns Grums idrottspark med ishall och  konstgräsplan, utegym och frisbeegolf samt motionsspår med belysning. Desutom finns Grums bad & sport med gym samt två bassänger, Grums bibliotek, Grums ridklubb och Ålvikens slalombacke.

För den som vill röra sig fritt i naturen rekommenderas också motionsspåret längs strandkanten mellan Trulsöns badplats och Lassehall.

Skruvstad

En bit utanför Grums tätort ligger det lantliga området Skruvstad. Där finns Skruvstadparken där det då och då är dans och festligheter. De som bor i Skruvstad känner starkt för sin bygd.

Uppdaterad: 2024-02-12