Beredskapsveckan 2023 - tema öva!
Nu är det dags att öva! Den 25 september till 1 oktober är det åter dags för Beredskapsveckan. Årets tema är övning och syftet med kampanjen är att öka människors kunskaper och motståndskraft inför samhällskriser.

Foto: MSB
Klarar du sju dagar?
Övning är effektivt när man vill gå från tanke till handling. Årets koncept heter Sju dagar och utgår från ett fiktivt krisscenario som utspelar sig dagligen under Beredskapsveckan.
I det webbaserade övningsverktyget "Sju dagar", kommer du kunna utmana sig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd.
Inställt! Utbilda dig i HLR på Grums bibliotek
OBS! Inställt! Måndag 25 september mellan klockan 13.00 och 17.00 finns Börje Bergman, civilförsvarsutbildare på plats i Grums bibliotek och lär ut hjärt- och lungräddning. Utbildning hålls i samarbete med ABF och Civilförsvarsförbundet. Ingen föranmälan, kostnadsfritt.

Foto: Grums kommun
Räddningstjänsten delar med sig av goda råd
Från måndag 25 september till fredag 29 september kan du besöka Grums bibliotek och hämta informationsmaterial i räddningstjänstens obemannade monter. Där finns även beredskaps-bingo för barn och information om hur du kan öva!
MSB:s informationsbroschyr ”Om kriget eller krisen kommer” finns att hämta i kontaktcenter eller på biblioteket under hela beredskapsveckan.

Foto: MSB
Detta händer i Värmland under Beredskapsveckan
Grums kommun kommer att medverka i kampanjen även i år. Vi kommer att informera, dela kampanjen och tipsa här på grums.se och i sociala medier. I Grums kommer vi att ha utbildning i HLR, men runt om i Värmland kommer det att vara massor av aktiviteter och föreläsningar.
Varför inte besöka Hammarö eller Forshaga när några av de frivilliga försvarsorganisationerna med flera från länet finns på plats med Exitainern? I slutet på veckan arrangeras Frivillighetens dag på norra fältet i Karlstad och vid tre olika tillfälle föreläser Patrick Sellman (Katastrof-podden) om hemberedskap.
Du är en del av Sveriges beredskap
Under pandemin såg vi flera exempel på hur vi kan hjälpa varandra i en krissituation. Vi handlade åt våra äldre grannar, eller hjälpte de som inte kunde vistas ute. Genom att vara förberedd för en kris, att ha hemberedskap, bidrar du till att kommuner, myndigheter och andra organisationer kan hjälpa de som behöver det mest.
Förbered dig för kris (MSB.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Publicerat av
Anna Svedlund