Biltvättarhelg 27-28 april

Att tvätta bilen på gatan, i garaget eller på uppfarten förstör vår vattenmiljö. Syftet med Svenskt Vattens informationskampanj biltvättarhelgen är att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att tvättvattnet med tvättkemikalier, olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö, och dessutom svåra för naturen att bryta ner.

Via golvbrunnar i garage, felkopplingar och inläckage så kan vi räkna med att en viss del av detta tvättvatten även kommer till våra kommunala avloppsreningsverk. Våra reningsverk är byggda för att rena avloppsvatten, dessa skadliga ämnen rinner därför med ett renat avloppsvatten ut i sjön eller hamnar i slammet. Slammet sprider vi på åkermark för att växterna ska ta upp näringsämnen men de tar även upp tungmetaller. Sammantaget innebär detta att tungmetallerna och andra oönskade ämnen du tvättar bort på gatan ansamlas i naturen, i djur på land och i vatten men genom vår kost även i oss människor.

När det gäller biltvätt på gatan respektive i en biltvätt så skapar hemmabiltvätten framför allt lokala vattenmiljöproblem. Vill du värna din närmaste badsjö, fiskeplats och vattenmiljö så kan du inte tvätta bilen hemma på gatan.

Svenskt Vattens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer informationsmaterial och filmer om myer kring biltvätt.

  • Myt 1: ”Det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt, man kan lika gärna tvätta bilen på gatan”
    Välj att tvätta bilen när du ändå tankar eller gör andra ärenden så belastar du inte miljön med onödig bilkörning och du belastar inte din lokala miljö med tungmetaller och andra skadliga ämnen från hemmabiltvätt på gatan.
  • Myt 2: ”Att tvätta på gatan är inte värre än när det regnar på bilen.”
    Regnvatten löser inte upp miljöfarliga olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil, för det behövs bilvårdsprodukter som ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen.

  • Myt 3: "Bilen blir inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsprodukter.”
    Miljömärkta bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester och fungerar alltså minst lika bra som ej miljömärkta bilvårdsmedel. Använd därför miljömärkta bilvårdsmedel när du tvättar bilen på en ”gör det själv” tvätt.

  • Myt 4: ”Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.”
    Det är aldrig okej att tvätta bilen på gatan, även om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Förutom bilvårdsprodukten så innehåller tvättvattnet bland annat tungmetaller, asfaltsrester och olja som då rinner ut i naturen.

  • Myt 5: ”Att tvätta bilen väldigt sällan är bättre för miljön.”
    Det stämmer inte, kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen 1 gång i månaden på sommaren och 2 gånger i månaden på vintern, då hinner inte olja, asfaltsfläckar och vägsalt bita sig fast.

 

 

Uppdaterad: 2024-04-25
  • Ingen giltig användare vald.