Intensifierat arbete för att öka närvaron i skolan

Under 2022 och 2023 har sektor barn och utbildning, gemensamt mellan förskola och skola, arbetat fram en ny rutin för hur man ska få högre närvaro och måluppfyllelse.

Lärare som undervisar

Foto: Linn Malmén

Ny gemensam rutin för frånvarohantering

Grums kommun har nu en ny gemensam rutin för hur frånvaro ska hanteras. Den följer barn och elever från förskolan ända upp till årskurs nio. Även om inte skolplikten gäller i förskolan så ser vi att en hög närvaro i förskoleåldern ofta följer med upp i skolåldern, vilket blir positivt för det framtida lärandet.

En viktig nyhet är att medarbetarna i förskolan ska rapportera in all frånvaro från första frånvarodagen. En ökad närvaro gör att fler barn får ta del av den viktiga pedagogiska utveckling som bedrivs på förskolan.

Alla medarbetare inom förskola och skola kommer kontinuerligt att utbildas för att hela organisationen ska hantera frånvaro och uppföljningar på samma sätt.

Alla elever och barn är viktiga för oss

Att genomföra sina studier i ungdomsåren samt slutföra en gymnasieutbildning som efterfrågas av arbetsmarknaden är en viktig del för att inte riskera långtidsarbetslöshet. En rutin är viktig för att tidigt kunna uppmärksamma och åtgärda skolfrånvaro och detta hanteras på samma sätt genom hela skolgången.

I skolan arbetar vi för att skapa framtidstro hos eleverna. Vi vill vara positiva förbilder och vi jobbar för att det ska vara en självklarhet hos alla familjer att värdera utbildning högt. Vår nya rutin handlar om att vi alla tillsammans ska se till att ett barn kommer till skolan.

Projekt - Värmlands skolsamverkan

I projektet "Värmlands skolsamverkan" samverkar skolor, socialtjänst och fritid i nio kommuner i Värmland: Eda, Filipstad, Grums, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Säffle och Årjäng. Målgruppen för projektet är unga 13 – 16 år.

Projektets mål är att fler elever ska slutföra grundskolan med gymnasiebehörighet och att fler elever gör ett medvetet val av gymnasieutbildning som leder till vidare studier eller arbete. Ytterligare ett mål i projektet är att förbättra samverkan mellan skola, socialtjänst, fritid, Region Värmland och andra samverkansaktörer som är viktiga för främjande, förebyggande och åtgärdande insatser utifrån ett
helhetsperspektiv av ungas behov.

Insatser i projektet är till exempel fördjupad kartläggning som underlag för individuellt stöd till unga som har eller som riskerar problematisk skolfrånvaro. Andra insatser är aktiviteter utanför skolan såsom praktik, fysisk aktivitet eller kulturell verksamhet.

Projektets insatser sker i samverkan mellan ungdom, vårdnadshavare, skola, socialtjänst och fritid.

Varmlandsprojektparaply.se - Värmlands skolsamverkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information till vårdnadshavare

Vill du som vårdnadshavare veta mer om hur vi hanterar frånvaro och jobbar för att främja närvaro, kan du ta del av våra nya rutiner här:

Frånvaro och ledighet - förskola

Frånvaro och ledighet – grundskola och fritidshem

Bild: Skola24 är den app som används av vårdnadshavare för att rapportera frånvaro

Uppdaterad: 2023-08-31

Kontakt

Gustav Hagerskog
Barn- och utbildningschef
0555-421 17
gustav.hagerskog@grums.se