Kommunens kostnader för kurser och konferenser

Med anledning av gårdagens artikel i media följer här en redogörelse för de kostnader som Grums kommun haft under 2022 när det gäller kurser och konferenser för chefer.

Bild på Erica Andrén

Erica Andrén, kommundirektör. Foto: Grums kommmun

Vi ska tåla att bli granskade - uttalande av Erica Andrén

- Jag har alltid haft en stor tilltro till massmedia och uppskattat deras roll som granskare av oss samhällsaktörer. Jag har alltid varit en ledare som har stått framför min personal och sagt att vi ska tåla att bli granskade i allt därför att vi använder oss av offentliga medel och det är vårt ansvar att säkerställa att de används med stor försiktighet och där vi anser att de gör mest nytta, säger Erica Andrén, kommundirektör.

- Jag blev därför väldigt besviken över den granskning av våra konferenskostnader som publicerades i media igår. Efter samtal med reportern redogjorde jag i korthet för våra rutiner för konferenser, hur vår budgetmodell ser ut och att den inrymmer en viss kostnad för konferenser. Jag berättade att den stora satsningen var för våra medarbetare inom äldreomsorgen, där vi hade sökt statsbidrag för återhämtning och arbete med arbetsgrupperna på spa. För oss var det ett viktigt arbete, att kunna prioritera de som har kämpat mest i våra verksamheter under pandemin och de som sällan blir prioriterade och får en övernattning med finare och trevligare inramning.

När förslaget till artikel kom ser jag att inget kom med om denna satsning. Därför väljer vi nu att publicera denna artikel här på grums.se med en bifogad pdf-fil där kostnader för chefers kurser och konferenser finns redovisade.

Totala kostnader och exempel på utbildningar

Hennickehammar kostade 111 000 kr, ca 2 600 kr per chef som deltog, en helt rimlig avgift för en tvådagarskonferens. Den vedeldade bastun med badtunna som artikeln nämnde är då inräknad för 2 500 kr, som den enda aktiviteten utanför ordinarie konferenspaket.

I övrigt är det många webinarier som handlar om ny lagstiftning, kommuners förändrade arbete kring kris och beredskap, VA-taxesättning, ny vattentjänstplan, återvinning förpackningar, den statliga rektorsutbildningen, som vi i enlighet med skollagen måste genomföra för att få verka som rektorer i svenskt skolväsende.

Totalen ser ut så här:

2022: 385 000 kr (varav 14 000 kr är en faktura som avser 2021, 25 000 kr är rektorsutbildning och krav enligt lagen samt 45 400 kr är finansierat av statsbidrag): totalt 325 000 kr (varav 25 000 kr är lagkrav)

2023: 56 800 kr (varav 5 445 kr är finansierat av statsbidrag): totalt 51 355 kr

Den fortbildning och konferens för våra medarbetare inom äldreomsorgen. Där sökte vi, och blev beviljade Återhämtningsbonusen – Hållbart arbetsliv inom äldreomsorgen. 1 109 000 kr kostade den konferensen, bekostat av statsbidrag och värt varenda öre.

Vi fortbildar givetvis fler medarbetare men satsningen inom äldreomsorgen var det viktigaste under 2022 och 2023.

- Jag skulle uppskatta om media gav en nyanserad bild av kommunernas arbete och satsningar istället för att späda på den förtroendeklyfta, som tyvärr ökar. Vi har ett mångfacetterat och utmanande uppdrag och som liten kommun behöver vi kämpa för att hålla uppe vår nivå för att klara de allt högre kraven från lagstiftarens sida. Då ingår utbildningar av olika slag.

Redovisning kurser och konferenser chefer år 2022 och 2023 Pdf, 128.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2023-08-30

Kontakt

Erica Andrén
Kommundirektör
0555-421 45
erica.andren@grums.se