Ta del av kommunens årsredovisning för 2023

Nu kan du ta del av kommunens årsredovisning för 2023. I det här texten försöker vi på ett överskådligt sätt visa vad som hänt under året.

Barn på förskolan

Foto: Linn Malmén

Ta del av årsredovisningen i sin helhet

År 2023 gjorde Grums kommun ett bra resultat vilket hjälper till att stärka kommunen på lång sikt. Årets resultat för kommunen på 32,2 mkr innebar hela 29,2 mkr bättre resultat än budgeterat.

Ta gärna del av årsredovisningen i sin helhet via länken nedan. Där berättar vi mer om viktiga händelser i våra verksamheter under året, och hur det har påverkat årets resultat. Du kan även ta del av hur vi uppfyllt våra mål.

Årsredovisning

Detta hände under 2023

Den höga inflationen har påverkat kommunens kostnader som ökat kraftigt för både varor och tjänster.

Ett nytt pensionsavtal har trätt i kraft vilket gett medarbetarna högre avsättning till pension och kommunen ett mer förutsägbart pensionssystem. Det nya avtalet, men framför allt den höga inflationen, har gett kommunen kraftigt höjda pensionskostnader under året.
Konjunkturen dämpades och Sverige gick in i en lågkonjunktur som enligt Sveriges kommuner och regioner först kommer vara åter på en normal nivå under 2025.

Grums kommun, tillsammans med Region Värmland, valdes ut att delta i regeringens svenska delegation på FN-mötet om Agenda 2030 i New York i juli. Nomineringen kom från Sveriges kommuner och regioner med anledning av kommunens projekt ”Grums väg mot hållbar utveckling”.

Den nya skolbyggnaden i Slottsbron, som ersatte den som förstördes i en brand 2021, togs i bruk i slutet av vårterminen.

Uppstart gjordes av det stora investeringsprojektet gällande byggnation av en ny brandstation.

Ett fortsatt aktivt arbete med olika energieffektiviseringar gjordes. Kommunhuset fick solceller installerade och det fick även skolbyggnaden i Slottsbron samt gatuförrådet.

Årets resultat

Grums kommun gjorde ett positivt resultat på 32,2 miljoner kronor och hela kommunkoncernen på 30,8 miljoner kronor. För kommunen innebar det att årets resultat uppfyllde balanskravet.

Avvikelser

De största avvikelserna gav skatteintäkter och generella statsbidrag. Vad gäller skatteintäkterna så blev utvecklingen av skatteunderlaget starkare än Sveriges Kommuner och Regioner först räknat med.

Inom verksamheterna var de enskilt största avvikelserna familjehemsplaceringar av barn och unga inom sektor socialtjänst, samt interkommunala ersättningar inom sektor barn och utbildning för elever som går i andra skolor än kommunens egna.

Nettoinvesteringar

Kommunens nettoinvesteringar uppgick till 29,8 mkr jämfört med året innan då de låg på 29,3 mkr. Projektet med att bygga en ny brandstation påbörjades och första spadtaget planeras ske i februari 2024.

Tillsvidareanställda

Vid årets slut var 668 personer tillsvidareanställda i Grums kommun, vilket var en ökning med 10 personer sedan 2022. Av de tillsvidareanställda var 84 procent kvinnor och 16 procent män.

Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron minskade till 6,88 procent av den sammanlagda ordinarie arbetstiden. Året innan låg den på 8,70 procent. Ett omfattande arbete har gjorts av HR-funktionen tillsammans med verksamheterna för att få ner sjuktalen vilket gett resultat.

Befolkningen

Grums kommun hade vid årets slut 9 057 invånare. Kommunens befolkning minskade med 48 personer jämfört med 31 december 2022. Antal inflyttade var 527 och 532 flyttade ut. Födelsetalet var lägre än dödstalet och födelsenettot hamnade på -51 personer.

Uppdaterad: 2024-04-16