Om någon hotar att ta sitt liv

Ring 112 om någon i din närhet hotar att ta sitt liv. Att ta sitt eget liv (eller suicid som det också heter) är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15‑44 år.

Ring 112 om någon hotar att ta sitt liv

Om någon hotar att ta sitt liv ska du se det som en olycka. Ring därför 112. Genom att larma 112 kan du rädda liv. SOS-operatören ser till att hjälp kommer till platsen.

Våga fråga

Det är aldrig farligt att prata om suicidtankar, det uppmuntrar istället till att tala om känslorna och känns ofta som en lättnad.

Här kan du som mår psykiskt dåligt få hjälp

Det finns en mängd hjälpresurser i samhället. Många vill hjälpa dig som mår psykiskt dåligt. Ibland kan det ta ett tag innan någon svarar men håll ut, du kommer att få hjälp!

1177 - råd om vård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mind.se - självmordsupplysningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SPES (Som på latin betyder HOPP) är ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Suicide Zero

Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska suicid i Sverige. Grums kommun har en handlingsplan för att förebygga suicid.

Suicidezero.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Suicidezero.se - livsviktiga snacket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Suicidprevention i Värmland

Det regionala nätverket för suicidprevention i Värmland ska bidra med samordning och stöd i arbetet med suicidprevention i Värmland. I gruppen ingår representanter för länets alla kommuner och flera andra organisationer.

Här kan du läsa mer om det länsgemensamma arbetet:

Regionvarmland.se - suicidprevention Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2024-04-09