Miljödiplom för tionde året i rad till lokalvårdsenheten

I tio års tid har lokalvårdsenheten i Grums kommun belönats med ett miljödiplom, tack vare sitt arbete med ständiga förbättringar och minskad miljöbelastning.

Foto: Grums kommun

Ellinor Jansson, arbetsledare lokalvård

Minskning av kemikalier och engångsartiklar

Diplomet är ett bevis på att lokalvårdsenheten uppfyller kraven enligt Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) och utfärdas av SUSA – Sustainable standards. Miljödiplomeringen innebär att Grums kommun har som mål att bland annat hålla nere och minska användandet av kemikalier, speciellt de miljöfarliga. I praktiken innebär det bland annat att enheten försöker använda så lite plastprodukter som möjligt, till exempel förekommer inga engångsplastmuggar på kommunens toaletter.

Samordnar inköpen och nätverkar

Lokalvårdsenheten arbetar ständigt för att minimera användningen av kemikalier och att använda så skonsamma medel och arbetsmetoder som möjligt. Vid inköp strävar man efter att göra större beställningar eller sambeställa för att minska transporterna. Inhämtande av ny kunskap och omvärldsbevakning sker genom deltagande i nätverk med andra kommuner, som ett led i att ständigt sträva efter förbättringar.

Städar 30 000 kvadratmeter fördelade på 40 objekt

Lokalvårdsenheten i Grums kommun har 25 medarbetare samt en arbetsledare som leder det dagliga arbetet samt ansvarar för rekrytering och kvalitetsuppföljning av städning. 9 personer har förutom lokalvårdsuppdrag även arbete i mottagningskök (kombinationstjänst), 1 person städar på kommun- och bibliotekshus och har hand om kafeterian, övriga 14 personer har rena städtjänster varav 2 är pooltjänster.

Lokalvårdarna städar en yta av cirka 30 000 kvadratmeter fördelade på 40 objekt bestående av tre skolor, elva förskolor, äldreomsorgen, kommunhus, bibliotek, kultur och fritid, område gata, område fastighet, AME, IFO och brandstationen. Lokalvårdsenheten utför också byggstäd och flyttstäd i kommunens lokaler.

Läs lokalvårdsenhetens miljöberättelse 2023 Pdf, 189 kB, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2024-04-12
  • Ingen giltig användare vald.